Fiecare universitate își va stabili propriul calendar de admitere

  • 09 Iulie 2019 14:36
Fiecare universitate își va stabili propriul calendar de admitere

Candidații la studii superioare de licență vor putea să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialități, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, însă vor putea fi înmatriculați la o specialitate în cadrul unei singure instituții, unde vor depune actele în original. Ca și în anii precedenți, fiecare universitate își va stabili propriile termene de depunere a actelor și propria metodologie de admitere, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, citat de IPN.

La calcularea mediei generale de concurs instituțiile de învățământ superior pot utiliza mai multe criterii: notele de la examenele de bacalaureat, media generală a examenelor de bacalaureat, nota medie generală a anilor de liceu, notele pe discipline din anexa la diploma de bacalaureat, notele și mediile din diplomele de studii profesionale sau notele obținute la probele concursului de admitere, conform metodologiile proprii aprobate de senat, arată sursa citată.

Comunicatul mai precizează că fiecare universitate stabilește taxe de studii aprobate de Consiliul de dezvoltare strategică instituțională, în funcție de specialitate/universitate.

Pentru asigurarea dimensiunii sociale, 15% din locurile bugetare la studiile superioare de licență sunt acordate candidaților fără ocrotire părintească; cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, cu ambii părinți cu grad de dizabilitate; candidaților ai căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl; militarii-participanți la operațiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak; candidații din familiile cu patru și mai mulți copii, aflați la întreținere; absolvenți ai școlilor din localitățile de est ale Republicii Moldova și din mun. Bender etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău