Fiecare persoană poate fi un actor cheie în prevenirea unui caz de suicid
-
09 Septembrie 2023 09:35
Suicidul este o problemă majoră, dar adesea neglijată, înconjurată de stigmatizare, mituri și tabuuri. Fiecare caz de suicid este o tragedie care afectează grav nu numai indivizii, ci și familiile și comunitățile. Specialiștii în sănătate publică atenționează că prevenirea suicidului este posibilă, și fiecare persoană poate fi un actor cheie în prevenire. „Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre” – este tema Zilei mondiale de prevenire a suicidului, care este marcată pe 10 septembrie, transmite IPN.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică menționează că în fiecare an la nivel global peste 703 mii de oameni își iau viața după multe tentative de suicid și aproape 77% din toate suicidele au loc în țările cu venituri mici și medii.
„Aproximativ 20% dintre copiii și adolescenții din lume au o afecțiune mintală, suicidul fiind a doua cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Aproximativ una din cinci persoane aflate în situații post-conflict au o problemă de sănătate mintală”, precizează ANSP.
În Republica Moldova, în anului 2022 au fost înregistrate 366 de cazuri de suicid, comparativ cu 466 de cazuri în anul 2021. În 87% din cazuri sinucigașii sunt bărbați.
Potrivit specialiștilor, în pofida progreselor înregistrate în unele țări, persoanele cu probleme de sănătate mintală se confruntă adesea cu încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare și stigmatizare. Multe afecțiuni de sănătate mintală pot fi tratate eficient la un cost relativ scăzut, dar diferența dintre persoanele care au nevoie de îngrijire și cele care au acces la îngrijire rămâne substanțială. Acoperirea eficientă a tratamentului rămâne extrem de scăzută.
Specialiștii în sănătate publică mai menționează că suicidul poate fi prevenit cu intervenții la timp, bazate pe dovezi și adesea cu costuri reduse. Oamenii trebuie să cunoască semnele de alarmă ale suicidului, cum ar fi disperarea, furia necontrolată, răzbunarea, acțiunile nechibzuite sau riscante, consumul exagerat de alcool sau droguri, retragerea de la prieteni, familie etc. Persoanele trebuie să demonstreze compasiune și grijă față de cei aflați în suferință, nu trebuie să tolereze stigmatizarea asociată cu suicidul, precum și să împărtășească propriile experiențe.
În Republica Moldova, există 40 de centre comunitare de sănătate mintală care prestează servicii de asistență medicală și reabilitare psihosocială pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Aici se pot adresa persoanele de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament sau membrii familiei acestora. Ajutorul este gratuit și confidențial.