Fiecare a treia persoană din Republica Moldova a beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate în anul 2023

  • 30 Ianuarie 09:43
Fiecare a treia persoană din Republica Moldova a beneficiat  de medicamente și dispozitive medicale compensate în anul 2023

Aproape 758 de mii de persoane au beneficiat în anul 2023 de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Din numărul total de beneficiari, peste 756 de mii au primit medicamente compensate, iar 77 de mii de persoane, pe lângă medicamente, au beneficiat și de dispozitive medicale compensate - teste, lanțete pentru monitorizarea glicemiei, ace pentru stilou injector de insulină, seringi sterile cu ac pentru insulină, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare, precizează un comunicat al CNAM.

Cei mai mulți, aproape  480 de mii, au beneficiat de preparate compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, în timp ce peste 125 mii – de medicamente și dispozitive medicale contra diabetului zaharat.

În anul 2023, în lista medicamentelor compensate au fost incluse opt denumiri comune internaționale (DCI) noi pentru tratamentul mai multor maladii, cum ar fi: maladii cardiovasculare, glaucom și pentru  maladiile noi incluse în listă - psoriazis și cancer mamar.

În prezent, lista preparatelor compensate cuprinde 167 de denumiri comune internaționale.

Totodată, în anul 2023, au fost incluse și două categorii noi de dispozitive medicale pentru pacienții cu diabet zaharat: ace pentru stilou injector de insulină și seringi sterile cu ac pentru insulină prescrise în condiții de ambulatoriu. De asemenea, pentru pacienții care necesită stome au fost introduse mai multe modele de stome intestinale și urinare.

Cel mai scump medicament compensat din fondurile de asigurare medicală obligatorie a fost utilizat anul trecut de pacienții cu scleroză multiplă, iar suma anuală achitată de Compania Națională de Asigurări în Medicină per beneficiar a fost de peste 119 de mii de lei.

În 2023, volumul total al cheltuielilor pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate a depășit 930 de milioane de lei.

Medicamentele compensate sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog, oncolog în timp ce rețeta pentru dispozitivele medicale compensate este eliberată de medicul de familie la indicația medicului specialist.

Medicamentele și dispozitivele medicale compensate pot fi ridicate la prezentarea rețetei în orice farmacie contractată de CNAM pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În anul curent, CNAM a planificat în fondurile de asigurare medicală obligatorie peste un miliard de lei pentru medicamente și dispozitive medicale compensate, iar pentru eliberarea produselor respective compania a contractat peste 200 de prestatori de servicii farmaceutice cu 1 329 de filiale ale acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău