Fiecare a treia companie de stat din R.Moldova înregistrează pierderi, economist

  • 10 Ianuarie 2020 17:48
Fiecare a treia companie de stat din R.Moldova înregistrează pierderi, economist

Fiecare a treia companie de stat din Republica Moldova înregistrează pierderi, iar situația se înrăutățește de la un an la altul. În anul 2018, ponderea întreprinderilor de stat care au fost pe profit s-a redus la 60% de la 62,6%, cifră înregistrată în 2017. Constatările aparțin economistei Diana Enachi și au fost făcute în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Analiza activității economico-financiare arată că profitul net obținut de companiile de stat s-a redus de aproximativ zece ori. Dacă, în anul 2017, per ansamblu a fost obținut un profit de 148,9 milioane de lei, atunci în 2018, profitul net contabilizat a fost de doar 15,9 milioane de lei.

În topul companiilor care înregistrează pierderi sunt: Calea Ferată din Moldova (73,1 milioane de lei), Aeroportul Internațional Mărculești (19,9 milioane de lei), Editura Universul (9,6 milioane de lei) și ÎS  „Protecția Solului și Îmbunătățiri Funciare” – patru milioane de lei.

La polul opus, cele mai mari profituri le contabilizează: Moldelectrica (28,6 milioane de lei), Poșta Moldovei (19,6 milioane de lei), Fabrica de Sticlă din Chișinău (12,6 milioane de lei) și Nodul Hidroenergetic Costești (12,4 milioane de lei).

„Un risc pe termen mediu reprezintă acumularea de pierderi și de arierate la companiile în care statul este acționar. În cazul în care acestea nu reușesc să acopere pierderile financiare, datoriile și, respectiv, să își eficientizeze activitatea, Guvernul este obligat să intervină cu resurse publice, ceea ce poate conduce la deteriorarea situației finanțelor publice. La sfârșitul anului 2018 creanțele companiilor de stat însumau șase miliarde lei, dintre care 2,4 miliarde acumulate doar în anul 2018, restul fiind datorii pe termen lung”, a precizat Diana Enachi.

În Registrul patrimoniului public, ținut de Agenția Proprietății Publice, sunt circa 220 de companii de sat și 86 de societăți comerciale cu capital de stat, dintre care 63  dețin capital integral sau majoritar de stat.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău