Vasile Mîrzenco: „Accesul fermierilor la băncile comerciale este redus, fiindcă acestea îi privesc ca clienți riscanți”

  • 21 Februarie 2020 13:41
Vasile Mîrzenco: „Accesul fermierilor la băncile comerciale este redus, fiindcă acestea îi privesc ca clienți riscanți”

Seceta și accesul limitat la credite ieftine sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă în acest an agricultorii din R. Moldova. În cadrul adunării generale a Asociației Națională Fermierilor din Moldova, aceștia au atenționat și asupra barierelor la comercializarea produselor și lipsa pieței de desfacere.

Fermierul Ștefan Chitoroagă din raionul Călărași s-a arătat îngrijorat de lipsa de precipitații. El spune că din cauza secetei recolta de grâu riscă să fie compromisă.

„2020 este un an dificil. Seceta care ne-a afectat și până astăzi este secetă. Situația este dificilă. La plantații anuale, cum este semănăturile de toamnă, roada poate să fie compromisă. Rezultatele n-o să fie acelea pe care le așteaptă agricultorii. Sperăm ca, oricum, să fie o roadă de 50%”, a spus Ștefan Chitoroagă.

O altă problemă invocată de agricultori este accesul limitat la mijloace financiare necesare dezvoltării afacerii. Potrivit directorul executiv al Asociației Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco, băncile nu se avântă în acordarea creditelor pentru fermierii mici și mijlocii.

„Accesul limitat a fermierilor la mijloace financiare pentru a-și putea finanța activitățile, mai ales, acum în primăvară când e nevoie de mijloace mai multe pentru a procura semințe, îngrășăminte, pentru a plăti serviciile mecanizate. Cu regret, accesul fermierilor la băncile comerciale este redus fiindcă băncile comerciale nu au prea mare dorință ca să lucreze cu ei deoarece ei au sume mici, ei îi privesc ca clienți riscanți”, a precizat de Vasile Mîrzenco.

La adunarea agricultorilor a participat și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, care susține că după rectificarea bugetului de stat, fondul de subvenționare a agriculturii, va fi majorat și că un număr mai mare de agricultori vor acces la bani din partea statului. 

„Eu îmi doresc cinci miliarde pentru agricultură, nu unul, nu doi, dar cinci. Sunt anumite limitări bugetare. La fel, fondul va fi revăzut și va fi suplinit. Nu știu, că va fi o sută de milioane, că va fi două sute de milioane. Nu știu cu cât va fi suplinit, dar va fi”, a menționat Ion Perju.

Asociației Națională Fermierilor din Moldova numără peste 20 de mii de agricultori.

  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău