Fetița, care a beneficiat de primul transplant hepatic la un copil în R. Moldova, a decedat (Sănătate INFO)

  • 11 Martie 2019 16:25
Fetița, care a beneficiat de primul transplant hepatic la un copil în R. Moldova, a decedat (Sănătate INFO)

Fetița de 9 ani, care a beneficiat, la începutul lunii februarie, de prima intervenție de transplant hepatic la un copil în R. Moldova, a decedat noaptea trecută. Medicii spun că boala rară de care suferea, Budd-Chiar, a provocat tromboza altor organe, care într-un final au cedat, scrie Sănătate INFO.

Fetița a supraviețuit după transplant câteva săptămâni și inițial se simțea mai bine. Acum o săptămână, starea ei s-a înrăutățit și medicii nu au mai putut-o salva.

„Ficatul a mers bine, dar boala de bază, Budd-Chiar, din cauza căreia fetița a avut nevoie de transplant, a progresat. De fapt, maladia de care suferea a dus la tromboza vaselor în ficat și din păcate a progresat și în alte părți ale organismului. Tratamentul administrat post-operator pentru ficat a mers, dar alte organe au cedat. Noi știam că există acest risc, dar altă ieșire din situație nu era – ori îi dădeam încă o șansă, ori o lăsam să decedeze. Noi am ales șansa”, a declarat pentru Sănătate INFO, Adrian Hotineanu, unul dintre chirurgii care a operat-o pe Sabrina.

Adrian Hotineanu spune că în experiența lui a mai întâlnit un pacient cu acest sindrom. Este vorba de un adult, care a suportat un transplant de ficat cu câțiva ani în urmă și care, din fericire, trăiește.

„Deja sunt doi sau trei ani de la transplant. Acum nu mai are riscuri de deces. Statistic vorbind, 80 la sută dintre pacienții care suferă un transplant, supraviețuiesc, indiferent că sunt copii sau adulți. Asta înseamnă 8 din 10. În Moldova e la fel”, a precizat chirurgul.

La rândul său, bărbatul de 26 de ani, care i-a donat fetiței o parte din ficatul său se simte bine, fiind externat la o săptămână după intervenție. El a văzut povestea fetiței pe internet și a decis să-i ofere o șansă fără să ceară nimic în schimb.

Cazul fetiței a sensibilizat foarte mulți oameni, care au sperat că fetița își va reveni după ce va primi un ficat nou. La un moment dat aceasta începuse să respire de sine stătător, iar medicii se arătau încrezători că merge spre însănătoșire.

În timpul operației, medicii au scos din organismul copilului șapte litri de apă. O intervenție deloc ușoară, spun chirurgii, care a durat 14 ore.

Chirurgul Vlad Brașoveanu a explicat că această maladie hepatică este caracterizată prin obstrucția venelor hepatice și oprirea sângelui în ficat. Din cauza maladiei, ficatul copilei nu mai funcționa, se transforma-se într-un organ cirotic. Astfel, singura salvare pentru ea era un transplant de ficat.

Ce este sindromul Budd Chiari

Ficatul adună sângele din zona organelor digestive printr-o rețea de vase care se adună într-un vas mai mare numit vena porta. După ce este filtrat și metabolizat în ficat, sângele curățat de substanțele toxice și îmbogățit cu unele substanțe sintetizate de ficat, iese din ficat prin venele suprahepatice, care se varsă în sistemul venos al organismului. În sindromul Budd Chiari se produce o obstrucție (se astupă) a acestor vene suprahepatice. Pentru că prin această obstrucție se produce îngreunarea ieșirii sângelui din ficat, acesta stagnează în venele care vin la ficat, crește presiunea în aceste vene și din acest motiv se mărește ficatul, crește splina, poate să apară ascita, varice la esofag.

Sabrina este al treilea copil din Moldova, diagnosticat în ultimii 30 de ani cu sindromul Budd Chiari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău