Fethullah Gulen cere o comisie internațională independentă

  • 12 August 2016 16:24
Fethullah Gulen cere o comisie internațională independentă

Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că s-a aflat în spatele tentativei de puci eșuate în iulie, din Turcia, a anunțat că se va preda autorităților turce doar dacă un organism internațional de investigație independent îl va găsi vinovat, transmite Reuters.

"Cer ca o comisie internațională independentă să conducă ancheta cu privire la această tentativă de lovitură de stat. Dacă o zecime din acuzațiile împotriva mea sunt dovedite, mă angajez să mă întorc în Turcia și să accept cea mai severă sentință", a scris Gulen într-un articol de opinie publicat în cotidianul francez Le Monde, citat de Reuters și EFE.

Gulen, care neagă orice implicare în puciul eșuat și care a condamnat lovitura de stat, a scris că, în opinia sa, "probabilitatea de a obține un proces echitabil" în Turcia "este aproape nulă", deoarece, "din octombrie 2014, sistemul judiciar se află sub tutela puterii".

Predicatorul turc a reamintit că a condamnat tentativa de lovitură de stat încă din primele momente, că mișcarea pe care o conduce, Hizmet, nu aspiră să ajungă la putere și că s-a opus întotdeauna intervenției militarilor în viața politică a țării.

El a spus că, dacă unii dintre susținătorii mișcării sale au fost implicați în puci, atunci aceștia sunt "trădători" care "au afectat unitatea și integritatea țării" și care "trebuie să primească pedepsele care li se cuvin în cadrul unui proces echitabil".

Totodată, Gulen l-a acuzat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan că a profitat de puciul eșuat pentru a-și intensifica represiunea împotriva mișcării Hizmet și a considerat suspectă "celeritatea" cu care șeful statului turc l-a desemnat drept instigator al puciului, "când încă niciun detaliu, nicio motivație" nu fuseseră clarificate.

"Această tentativă de lovitură de stat este ocazia puterii turce de a dovedi toate acuzațiile îndreptate împotriva mea", a scris Gulen. Predicatorul turc l-a acuzat totodată pe Erdogan că desfășoară "un genocid" împotriva susținătorilor mișcării Hizmet, cărora le confiscă averile, le blochează conturile bancare și le anulează pașapoartele, ceea ce constituie "o dramă umanitară".

"Aproape 90.000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă, 21.000 de profesori au văzut cum le-a fost retras dreptul de a preda", a insistat Gulen, care a dat asigurări că a suferit de pe urma "tuturor loviturilor de stat pe care le-a cunoscut Turcia" și că de fiecare dată a fost absolvit de justiție. "În trecut, am fost hărțuit de către regimuri militare autoritare, iar acum o face un regim civil autocratic", a subliniat el.

Predicatorul turc, care a amintit că la început a susținut Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), al lui Erdogan, în ciuda rezervelor sale privind islamul politic, a atras atenția că președintele turc a distrus sau a domesticit presa de opoziție din Turcia, ceea ce i-a permis să convingă cetățenii că în spatele loviturii de stat s-ar afla chiar el, Gulen. Însă, a mai scris el, puciul a fost "cea mai mare catastrofă din istoria recentă" a Turciei, "cel mai grav act terorist comis pe teritoriul său".

În opinia sa, reacția poporului turc a împiedicat ca puciul să triumfe, dar acest lucru "nu este suficient pentru a putea vorbi despre o victorie a democrației", deoarece "nici dominația minorității, nici cea a majorității, nici autoritarismul ales nu reprezintă democrația autentică".

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău