Festivalurile muzicale britanice, pregătite să-și reprimească publicul în pofida numărului ridicat de cazuri de COVID-19

  • 27 August 2021 14:52
Festivalurile muzicale britanice, pregătite să-și reprimească publicul în pofida numărului ridicat de cazuri de COVID-19

Zeci de mii de persoane sunt așteptate în acest weekend la festivalurile muzicale organizate în Marea Britanie, cu condiția de a avea asupra lor un test negativ pentru COVID-19 sau o dovadă a vaccinării, documente considerate o parte importantă a eforturilor depuse de autoritățile naționale pentru a ține sub control numărul infectărilor cu noul coronavirus, potrivit Reuters, citat de AGERPRES.

Festivalurile Reading și Leeds, evenimente gemene considerate adevărate ritualuri de inițiere pentru adolescenții care au susținut examenele de sfârșit de an școlar, vor fi două dintre cele mai mari concerte organizate în Marea Britanie după ce autoritățile de la Londra au renunțat la restricții în luna iulie în urma unei campanii rapide de vaccinare. La Festivalul de la Reading au participat 105.000 de spectatori în 2019.

Întrucât luni este zi liberă în Anglia, alte manifestări cu public numeros se vor desfășura pe teritoriul țării, printre care și festivalul de la Creamfields, în nord-vestul Angliei, la care sunt așteptați 70.000 de oameni. Cu toate acestea, tradiționalul Notting Hill Carnival din Londra a fost anulat din nou anul acesta.

Ministrul britanic al Culturii, Oliver Dowden, a declarat luna aceasta că desfășurarea cu succes a Marelui Premiu al Marii Britanii (o celebră cursă din calendarul Campionatului Mondial de Formula 1) și a turneului de tenis de la Wimbledon, care au avut loc în iulie, au demonstrat că evenimentele cu participare masivă se pot desfășura în condiții de siguranță, dar că este nevoie de precauție în cazul spațiilor aglomerate.

Cu toate acestea, mulți experți în domeniul sanitar se tem că oamenii, cuprinși de entuziasm, vor renunțat la inhibiții, ceea ce va duce la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

Meciuri de fotbal din cadrul turneului Euro 2020, precum și un festival de surfing care a avut loc în Cornwall au dus deja la declanșarea unor focare semnificative pe teritoriul Marii Britanii, una dintre țările cele mai greu lovite de pandemie.

Consiliul din Cornwall a spus că 4.700 de cazuri pot fi asociate cu festivalul Boardmasters, care a atras luna aceasta circa 50.000 de persoane în micul oraș de la malul mării Newquay.

Meradin Peachey, directoarea departamentului de sănătate publică pentru regiunea Reading, situată la vest de Londra, a spus că există temerea unei creșteri a numărului de cazuri având în vedere că adolescenții din Marea Britanie au putut să se vaccineze doar de luna aceasta.

„Persoanele de 16 și 17 ani sunt principala categorie participantă, iar ei nu sunt încă protejați'', a declarat ea pentru BBC News. ''Încercăm să rugăm oamenii să prezinte dovada unui test rapid înainte de a ajunge în apropierea porților de intrare'', a adăugat Meradin Peachey.

Numărul infectărilor și cel al deceselor au început din nou să crească pe teritoriul Marii Britanii, cu 34.000 de cazuri și circa 100 de decese raportate zilnic în ultima săptămână. Însă numărul spitalizărilor a rămas la un nivel mult mai scăzut în comparație cu cele raportate în perioadele de vârf ale precedentelor valuri ale pandemiei.

Oamenii de știință sunt de părere că punctele declanșatoare pentru răspândirea virusului sunt transportul în comun și călătoriile în același autovehicul pentru a ajunge la un festival, întrucât evenimentele în aer liber, chiar și cu un număr mare de participanți, pot fi relativ lipsite de riscuri.

Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a spus că socializarea la festivaluri este riscantă, întrucât rata de infectare este de circa 25 de ori mai mare decât în urmă cu un an din cauza variantei Delta.

„Cred că oamenii au o tendință mai ridicată de a fi mai intimi unul cu celălalt, mai apropiați și mai personali decât în spații unde publicul stă pe scaune, cum ar fi la Grand Prix'', a spus profesorul britanic, referindu-se la cursele de Formula 1.

În contextul în care industria muzicală încearcă cu disperare să repornească circuitul turneelor, organizatorii de festivaluri spun că prezentarea testelor negative și a dovezii vaccinării va împiedica creșterea numărului cazurilor.

Centre de vaccinare mobile vor fi instalate în perimetrele festivalurilor Reading și Leeds, al căror cap de afiș este rapperul britanic Stormzy, dar nicio persoană care se va afla sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor nu va putea fi vaccinată, au precizat organizatorii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău