Festivalului Neamului „Ștefan cel Mare și Sfânt” și Festivalul Internațional de Folclor ”Cântă cucu-n Bucovina”

  • 02 Iulie 2018 12:15
Festivalului Neamului „Ștefan cel Mare și Sfânt” și Festivalul Internațional de Folclor ”Cântă cucu-n Bucovina”

Între 28 iunie și 2 iulie, Asociația Centrelor Culturale din Grecia, Spania, Italia, România și Republica Moldova organizează două festivaluri internaționale - „Ștefan cel Mare și Sfânt” (aflat la a cincea ediție) și „Cântă cucu-n Bucovina!” - un spectacol extraordinar de muzică și joc în costume naționale, cu un colaj de melodii de suflet, neam și țară. În fiecare seară de la ora 18.00, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, precum și la Vadul lui Vodă, evoluează orchestre și soliști, ansambluri folclorice de pe ținutul Daciei Străbune.

 

Invitați speciali sunt orchestra de muzică populară „Rapsodia Vâlceană” cu interpreți de renume ai Consiliului Județean Vâlcea, însoțită de domnul Președinte al Județului Radulesu Constantin si de managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii TRadiționale Vâlcea – Alin Pavelescu.

Invitați din regiunea Cernăuți - Orchestra raională "Plaiul Herței” și interpreți de seamă conduși de către șeful Direcției Cultură a raionului Herța, Ansamblul MUGUREL" din Horbova, director Maria Buzduga, condus cu onoare de Primarul Comunitatății Teritoriale Ostrița din regiunea Cernăuți Vasile Țurcan.

Festivalul a fost onorat de reprezentanți de seamă și ambasadori ai culturii și tradițiilor din diverse județe ale României: jud. Arad, Ansamblul Folcloric „Florile Mureșului” din Vladimirescu, conduși de Doamna director Giurgiu Diana-Ioana, de reprezentanți ai Primăriei Vladimirescu și a televiziunii române Jud. Arad - Nicoleta Pavel, realizator de emisiuni radio și TV Arad.

Jud. Mureș Ansamblul a fost reprezentat de „Ecou din Ibănești” condus de domnul Primar al comunei Ibănești - Dan Vasile Dumitru și coordonatorul ansamblului Doamna INGRID DAN.

Din Maramureș Farcașa, a venit Ansamblul „Plaiuri Someșene” conduși de reprezentanți ai Primăriei doamna Cristina Pauseniuc și coregraf Mureșan Amalia.

Județul Bacău, reprezentat de Ansamblul „Doina Trotușului” din Onești,  au fost conduși cu măiestrie de inegalabilul maestru coregraf Francisc Enășel. Județul Suceava este reprezentat de interpreta de muzică populară cu o voce inegalabilă -  Felicia Oblesniuc,

Au mai fost prezenți reprezentanți de seamă ai culturii și ansambluri de seamă din Municipiul Chișinău,  precum și din circa 10 raioane ale Moldovei și alți oaspeți notorii de pe ținutul străvechii DACII.

Sâmbătă, 30 iunie, la ora 15:00, Biblioteca Națională a Moldovei din Chișinău a găzduit un simpozion Cultural-Istoric dedicat domniei marelui voievod Ștefan cel Mare, având invitați de seamă pe dl. Profesor de istorie Bogdan Dranca de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Suceava și dl. Profesor Codrin Bența de la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, Suceava.

Tot sâmbătă, de la ora 17:00, pe bulevardul central al capitalei a avut loc parade portului, muzicii și dansului popular. Pentru cinstirea apărătorului de credință Ștefan cel Mare și Sfânt, pe 2 iulie ora 10:00, (dată la care a fost canonizat de întreaga lume ortodoxă, iar neamul nostru o sărbătorește la Putna), credincioșii sunt așteptați la un Tedeum și depuneri de flori, la statuia Domnitorului din centrul capitalei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău