Festivalul „Zilele Creangă” va avea loc în R.Moldova și România

  • 26 Februarie 2019 16:23
Festivalul „Zilele Creangă” va avea loc în R.Moldova și România

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului „Zilele Creangă”, care se va desfășura până la 4 martie la Chișinău, Iași, Târgu-Neamț și Pipirig, va începe mâine în capitala Republicii Moldova. La Chișinău evenimentele din cadrul Festivalului „Zilele Creangă” vor avea loc în zilele de 27-28 februarie, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Eugenia Bejan, coordonatorul festivalului în R. Moldova, a menționat că evenimentul va demara mâine, 27 februarie, la ora 9.00, cu depunere de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române  din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”. Apoi va continua la ora 10.00, la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” (str. A. Șciusev 65), unde va avea loc conferința „15 ani de promovare a scriitorilor basarabeni prin emisiunea „Convorbiri literare” a Studioului Radio Iași”. Scriitorii, participanți la conferință, vor susține un recital de versuri și fragmente de proză dedicat povestitorului din Humulești. În aceeași zi, la ora 13.00, la Liceul Teoretic ”Ion Creangă” din Chișinău se va desfășura Gala Laureaților  Festivalului școlar ”Ion Creangă cu neamuri”.

Joi, 28 februarie, la Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” al Academiei de Științe a Moldovei, se vor ține lucrările simpozionului „Ion Creangă – bucuria memoriei”, unde vor prezenta comunicări cercetători și scriitori din Republica Moldova și România.

Potrivit Eugeniei Bejan, la Iași vor avea loc mai multe evenimente la Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă”, Parcul Copou, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”. La Târgu-Neamț și Pipirig, de asemenea, se vor desfășura spectacole, conferințe cu participarea scriitorilor, cercetătorilor, oamenilor de creație și elevilor. La Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamț va avea loc un Spectacol de lied și operă cu sopranele Claudia Caia și Olga Caia Murariu, fiicele strănepoatei scriitorului Olguța Creangă-Caia.

Programul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Secția Națională din R. Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY), Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, IPNA „Teleradio-Moldova”, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” al Academiei de Științe din Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Liceul „Ion Creangă” din Chișinău, primăriile Iași, Târgu-Neamț și Pipirig, Consiliul Județean Neamț, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași și alte instituții și asociații.  

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837, în Humulești, România. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”. S-a stins din viață pe data de 31 decembrie 1889. Ion Creangă a fost înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul „Eternitatea” din Iași. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:8,23 m/s
Sun
8
Mon
8
Tue
6
Wed
6
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău