Festivalul Teatrelor de Păpuși ''Sub căciula lui Guguță” și-a desemnat laureații

  • 22 Aprilie 2019 17:12
Festivalul Teatrelor de Păpuși ''Sub căciula lui Guguță” și-a desemnat laureații

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Păpuși „Sub căciula lui Guguță”, care s-a desfășurat în perioada 15-22 aprilie la Chișinău, s-a încheiat astăzi la Teatrul municipal ”Guguță”. La ediția curentă au participat 22 de colective din opt țări: R. Moldova, Belarus, Bulgaria, Estonia, Kazahstan, România, Rusia și Ucraina, informează MOLDPRES.

Juriul, în frunte cu actorul și regizorul din Iași, Toma Hogea, a decis acordarea mai multor premii. Cu premiul pentru cel mai bun spectacol - „Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum - a fost distins Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara, iar cu premiul pentru regie - spectacolul „Mica vrăjitoare”, prezentat de Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, și spectacolul „Kai și Gherda” de H. Ch. Andersen, al Teatrului de Păpuși Hmelnițk, Ucraina.

Premiul pentru scenografie a fost obținut de Teatrul de Animație pentru Copii și Tineret ”Imaginario” din Ploiești, România, pentru spectacolul „Dragonul”, premiul pentru interpretare masculină – Ioana Brancu, pentru spectacolul „Regele moare” de Eugene Ionesco, Teatrul de Animație “Țăndărică”  din București, România și Nikolai Mațkiv, pentru spectacolul „Kotigoroșko” de Ia. Grușețki, Teatrul de Păpuși din Ivano-Frankovsk, Ucraina. Cu premiul pentru interpretare feminină s-au ales Andreea Sandu, spectacolul „Momo”, Teatrul Municipal “Bacovia” din Bacău, România și Natalia Grigorieva, spectacolul „Povestea unei mame” după H. Ch. Andersen, Teatrul ”IstArt” din Nikolaev, Ucraina.

Teatrul Municipal de Păpuși ”Guguță” a intrat în posesia premiului special al juriului pentru spectacolul ”Vicontele” de Eugene Ionesco, Cătălin Lungu și Eugen Nicov s-au ales cu premiul ”Mi-mi” pentru tinere talente în arta animației pentru spectacolul ”Harap Alb”, Teatrul Municipal de Păpuși ”Guguță”. Premiul pentru promovarea și valorificarea tradițiilor naționale a fost luat de  spectacolul „Tradiții de Crăciun” de A. Iniutocikin, Teatrul de Păpuși Poltava, Ucraina, premiul pentru măiestrie în arta mânuirii marionetei a fost acordat spectacolului „Strada cu îngeri” de Marin Decebal, Teatrul de Păpuși „Puck” Cluj-Napoca, România, iar premiul pentru bucuria și plăcerea jocului scenic - spectacolului „Căsuța cu povești”, Teatrul de Păpuși „Batleika” Molodecino, Belarus.

Cu premiul pentru calitatea interpretativă în crearea raportului actor-păpușă a fost distins spectacolul „Poveștile bunicuței Aijan”, Teatrul de Păpuși ”Aktau” din Kazahstan, cu premiul pentru spiritul ludic în interpretare, spectacolul ”Trei urși” după L.N. Tolstoi, Teatrul de Păpuși din Tula, Rusia, cu premiul pentru spontaneitatea jocului și improvizație scenică -  spectacolul „Domnul R-r-r” de Mihail Iaremciuk, Atelierul de Creație Kiev, Ucraina și cu premiul pentru promovarea tehnicilor alternative în arta mânuirii, spectacolul „Îngeri-aproape” de Irina Țipina, Teatrul de Păpuși Dnepr, Ucraina.

Cu premiul pentru Management Cultural – Călin Mocanu, directorul Teatrului ”Țăndărică” din București, Laurențiu Pleșa, directorul Teatrului ”Merlin” Timișoara, Ioana Bogățan, directorul Teatrului ”Prichindel” Alba Iulia, Mihaela Soloceanu, directorul Teatrului „Arlechino”, Brașov, și Atakeeva Farida Mombekova, directorul Teatrului ”Aktau” din Kazahstan.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău