Festivalul RadiRo continuă, în cea de-a patra seară, cu un concert susținut de Orchestra Națională română Radio

  • 26 Septembrie 2016 19:13
Festivalul RadiRo continuă, în cea de-a patra seară, cu un concert susținut de Orchestra Națională română Radio

Festivalul RadiRo continuă luni, 26 septembrie, în cea de-a patra seară, cu un concert susținut de Orchestra Națională Radio condusă de dirijorul Cristian Măcelaru. Solist va fi reputatul violoncelist Răzvan Suma, care va evolua alături de Corul Academic și de Corul de Copii Radio.

Ansamblurile vor interpreta Carmina Burana de Carl Orff, una dintre cele mai cunoscute lucrări muzicale din secolul XX, cântată de zeci de mii de ori pe scenele de concert și devenită chiar parte din cultura pop. Concertul, care începe la ora 19:00, va fi transmis în direct de Radio România Muzical, Radio România Cultural, în rețeaua Uniunii Europene de Radio și pe platforma Asia-Pacific a posturilor publice și private.

Sala Radio devine în această perioadă cel mai important loc de întâlnire al celor mai apreciate orchestre radio din întreaga lumea. Cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo și a făcut debutul cu participarea în premiera Orchestei Simfonice din Shenzhen.

Festivalul RadiRo transformă Bucureștiul într-o veritabilă capitală a muzicii clasice. Șase orchestre radio de excelentă reputați internațională din Europa și Asia, 22 de dirijori și soliști de primă clasă ai scenei muzicale vor concerta la Sala Radio din București, într-un maraton muzical de nouă concerte în nouă zile de festival.

Ovidiu Miculescu: Este, dacă vreți, o celebrare a lumii radioului și a comorilor ei, aducând în prim plan formidabila legătură între muzica clasică și radio.

Concertul de deschidere a festivalului a avut loc pe 23 septembrie și a fost susținut, în premieră, la RadiRo și la București de orchestra simfonică din Shenzhen, cu participarea pianistei Zhang Zuo și a violonistului Gabriel Croitoru.

În a doua și a treia zi de festival a urcat pe scenă Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, aflată și ea în premieră la București.

Festivalul va continua până pe 1 octombrie, la Sala Radio, unde veți putea urmări concertele Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, Orchestrei Simfonice ORF din Viena, BBC Concert Orchestra și al Orchestrei Naționale Radio. La noi în țară, sărbătoare muzicii continuă.

Festivalul RadiRo ne invită și săptămâna viitoare la concerte memorabile. Orchestra Sinfonică Radio din Viena ne va aduce surpriza participării la festival a unui celebru violonist a cărui impresionantă carieră internațională a fost încununată la Veneția cu premiul „Una vita nella musica”, în 2011, considerat un echivalent al premiului Nobel în muzică.

Sala Radio a găzduit primele trei concerte ale Festivalului RadiRo, unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio. Au fost trei seri încărcate de emoție, de sensibilitate, trei seri în care publicul a venit în număr mare, așteptările fiindu-i răsplătite de fiecare dată. Ce urmează: încă o săptamână în care pe scenă vor urca patru ansambluri de prestigiu și soliști de primă marime.

Orchestra Radiodifuziunii Germane din Leipzig, condusă chiar de directorul de onoare al festivalului, Kristjan Järvi, unul dintre cei mai dinamici și respectați dirijori ai momentului, un ansamblu care va concerta marți și miercuri, pentru ca seara de joi să reunească la București două personalități – dirijorul Cornelius Meister și celebrul, nonconformistul violonist Gidon Kremer, alături de orchestra simfonică ORF, orchestra Radiodifuziunii austriece.

Alte repere ale săptămânii sunt, fără îndoială, concertele Orchestrei Naționale Radio, ansamblu care va concerta în festival sub bagheta dirijorilor Cristian Măcelaru, cu o excepțională carieră ce l-a adus la pupitrul unora dintre cele mai reputate orchestre ale lumii, și britanicul Leo Hussain, maestrul care este profund cunoscător al muzicii românești, dirijor care a prezentat publicului londonez, în luna aprilie, în premieră britanică, oprea lui George Enescu, Oedip.

Finalul festivalului, de sâmbătă 1 octombrie, va aduce în prim plan unul dintre ansamblurile BBC, Orchestra de Concert, care va prezenta o serie de lucrări ale spațiului muzical britanic. Așadar, încă patru ansambluri în următoarele șase zile aici, la Sala Radio, unde continuă cel mai mare eveniment al toamnei, Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, pe care-l puteți urmări în transmisiune directă la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

(Radio Romania/ FOTO )

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău