Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine revine în capitală. Zeci de producători își vor aștepta cumpărătorii în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet

  • 11 August 2023 10:58
Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine revine în capitală. Zeci de producători își vor aștepta cumpărătorii în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet

Un număr de 15 producători de pomușoare și 20 apicultori își vor expune produsele spre vânzare la Festivalul pomușoarelor și al mierii de albine, care se va desfășura în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pe 12 și 13 august, începând cu ora 10.00, transmite MOLDPRES.

Directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim, a comunicat că vizitatorii vor putea procura la festival mai multe tipuri de miere, începând cu mierea polifloră și până la miere de levănțică și coriandru. Totodată, apicultorii vor oferi vizitatorilor un spectru larg de produse apicole cum este lăptișorul de matcă, polenul sau cocktailurile apicole, recomandate de medicina naturistă pentru fortificarea imunității și prevenirii diverselor maladii.

Președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, susține că la ediția curentă vor fi expuse mai multe tipuri de pomușoare de soiuri remontante de zmeur, coacăze, mure, fructe goji, dar și pomușoare de sezon, cum sunt afinele. Toate fructele moi vor putea fi degustate, iar cumpărătorii vor avea posibilitatea să procure pomușoare direct de la fermieri, la un preț de sinecost, fără taxe intermediare. Surpriza evenimentului va fi zmeura remontantă „Enrosadira” - un soi nou pentru Republica Moldova, cu gust și aromă deosebită, aspectul comercial atractiv, care va fi propusă consumatorului local pentru prima dată.

Potrivit organizatorilor, Festivalul pomușoarelor și mierii de albine este o platformă care le oferă posibilitate consumatorilor să interacționeze direct cu producătorii și să afle despre povestea pasiunii lor, să-și expună opiniile și să facă schimb de rețete. Evenimentul este de binefacere, fiecare vizitator poate oferi un suport în formă de donații persoanelor cu nevoi speciale. În cadrul Festivalului va fi desfășurat un vast program cultural-artistic cu participarea artiștilor populari.

Festivalul este organizat de AO „Pomușoarele Moldovei” și AO „Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova”, în parteneriat cu Pretura sectorului Buiucani, Primăria municipiului Chișinău și cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (USAID), cu scopul de a susține producătorii locali.

Conform statisticilor, în prezent, în Republica Moldova sunt circa 7000 de apicultori care au în gestiune peste 265 mii familii de albine și aproximativ 600 de gospodării de pe ambele maluri ale râului Nistru, care produc pomușoare pe o suprafață de 4,3 mii ha.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău