Festivalul „Mărțișor” s-a încheiat cu un spectacol al Ansamblului „Joc”

  • 11 Martie 2019 11:40
Festivalul „Mărțișor” s-a încheiat cu un spectacol al Ansamblului „Joc”

Cea de-a 53-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” s-a încheiat ieri seară la Palatul Național „Nicolae Sulac” cu spectacolul coregrafic „Din zodia Călușului”, susținut de Ansamblul Național de Dansuri Populare „Joc”, informează MOLDPRES.

În cadrul spectacolului au fost prezentate o suită de dansuri și melodii populare, care au impresionat prin costume, complexitatea coregrafică și măiestria interpretării, precum: „Sărbătoreasca”, „Crăițele”, „Călușarii”, 6 dansuri românești de Bela Bartok, „Dans din Oași”, dansuri Transcarpatine și Bucovinene, „Dans de Codru” și poemul coregrafic „Nunta”, varianta renovată, realizat de Vladimir Curbet în 1974. De asemenea, pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac” au evoluat soliștii Radu Banariuc, Ion Coțuc, Alexandru Focșa, Marin Gheras, precum și invitații speciali – Efim Zubrițchi (Franța) și Răzvan Stoica (România).

Potrivit ministrului Educației Culturii și Cercetării, Monica Babuc, ediția a 53-a a Festivalului a cuprins 47 de spectacole muzicale pe cele mai mari scene ale noastre: Palatul Național ”Nicolae Sulac”, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Sala cu Orgă. Dintre acestea, 22 concerte au fost organizate în 13 raioane ale țării, UTA Găgăuzia, două spectacole în orașul Tiraspol și unul la Bender.

La festival au participat artiști și colective din 14 țări. În premieră, participanților la eveniment le-a fost înmânat trofeul festivalului, realizat de artistul plastic Simion Zamșa.

Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc” a fost fondat în 1945, de către maeștrii de balet L. Leonardi și L. Zelțman, fiind unul dintre principalii promotori ai dansului și muzicii populare atât în țară, cât și peste hotare. În perioada 1957–2017, Ansamblul „Joc” a fost condus de către regretatul Vladimir Curbet.

Cea de-a 53-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” – 2019 s-a desfășurat în perioada 1-10 martie. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și instituțiile concertistice din subordine.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău