Festivalul Lumiere, care include 23 de filme selectate la Cannes 2020, a început sâmbătă seara

  • 11 Octombrie 2020 11:56
Festivalul Lumiere, care include 23 de filme selectate la Cannes 2020, a început sâmbătă seara

Festivalul Lumiere, în al cărui program sunt incluse proiecții pe marile ecrane ale unor filme clasice restaurate, prezența unor nume mari din industria cinematografică și 23 de lungmetraje selectate la ediția din acest an de la Cannes, care nu a mai putut fi organizată din cauza pandemiei de coronavirus, a început sâmbătă seară în orașul francez Lyon, informează AFP.

"Nu credem deloc în moartea cinematografiei și există mulți alți oameni care sunt de aceeași părere", a declarat Thierry Fremaux, directorul Festivalului Lumiere și delegatul general al Festivalului de la Cannes, în deschiderea evenimentului din Lyon, pe care îl coordonează.

La sosirea în orașul francez, starurile invitate s-au declarat extrem de bucuroase că participă la acest eveniment, iar actorul danez Mads Mikkelsen a dezvăluit că a "ținut neapărat" să vină la Lyon. "Este un mod frumos de a arăta lumii întregi că industria cinematografică există în continuare și este încă vie", a declarat el în fața jurnaliștilor.

"Adorăm cinematografia care se manifestă în acest fel, spectacolul ei. Oamenii reacționează în același timp cu tine, iar acest lucru este emoționant", a adăugat regizorul american Oliver Stone.

Festivalul Lumiere îi omagiază în acest an pe cineaștii belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne, care au câștigat de două ori trofeul Palme d'Or, acordându-le cel de-al 12-lea Premiu Lumiere din istoria evenimentului.

Timp de o săptămână, festivalul francez îl va celebra și pe scenaristul francez Michel Audiard - care ar fi împlinit vârsta de 100 de ani în 2020 - printr-o retrospectivă a filmelor sale, ale căror copii restaurate vor fi proiectate în mai multe cinematografe din Lyon.

În acest an bulversat de criza sanitară mondială, principala particularitate a Festivalului Lumiere este reprezentată de "fereastra" excepțională de vizibilitate oferită filmelor care au primit eticheta "Selection Officielle Cannes 2020".

Cannes, cel mai prestigios festival cinematografic internațional din lume, nu a mai putut fi organizat pe Croazetă în luna mai din cauza pandemiei de COVID-19, dar 56 de filme au primit această etichetă.

Douăzeci și trei dintre ele vor putea fi vizionate însă la Lyon, unde vor fi proiectate în prezența echipelor lor de producție, alături de o parte dintre peliculele incluse în secțiunea "Cannes Classics", dedicată unor filme clasice.

Printre aceste lungmetraje se numără "Earwig and the Witch", cel mai recent lungmetraj de animație regizat de Goro Miyazaki, fiul celebrului fondator al studioului japonez Ghibli, "Druk", o satiră socială regizată de Thomas Vinterberg despre rolul alcoolului, dar și "Falling", o dramă familială ce marchează debutul regizoral al actorului americano-danez Viggo Mortensen.

Festivalul Lumiere, a cărui ediție din acest an se va desfășura în perioada 10-18 octombrie, este prezidat de Bertrand Tavernier și a fost lansat în 2009 de Institutul Lumiere. În cadrul edițiilor sale precedente, principalul trofeu al evenimentului - Premiul Lumiere - a fost atribuit unor nume sonore din industria cinematografică, precum Clint Eastwood, Jane Fonda, Wong Kar-wai și Catherine Deneuve.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău