Festivalul Internațional „Nopțile pianistice” revine la Chișinău

  • 24 Septembrie 2021 09:19
Festivalul Internațional „Nopțile pianistice” revine la Chișinău

După o pauză de un an, legată de situația pandemică, Festivalul Internațional „Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră”, ediția a XIX-a, va reuni din nou, în perioada 28 septembrie – 29 octombrie, virtuozi internaționali și locali, pentru interpretarea operelor cunoscute, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Alianța Franceză din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Franței în Republica Moldova și a partenerilor asociației.

Potrivit organizatorilor, în anul curent, în cadrul Festivalului vor fi interpretate numeroase lucrări ale compozitorului Ludwig Van Beethoven, a cărui aniversare de 250 de ani a fost sărbătorită în 2020. ”Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră” se vor deschide marți, 28 septembrie, la ora 19.00. la Palatul Republicii din Chișinău. John Gade, pianist virtuoz francez, va evolua alături de Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijată de Misha Katz, renumit dirijor francez, invitat deseori la Festival, devenit popular în rândul publicului moldovenesc. Muzica franceză și rusă va fi onorată cu un program de lucrări de Charles Gounod, Georges Bizet, Serghei Rahmaninov și Mihail Glinka.

Misha Katz s-a născut în Rusia, la Rostov pe Don, într-o familie de muzicieni, tatăl său - Leonid Katz fiind un remarcabil dirijor. A început cu studiul violoncelului, mai apoi a studiat dirijatul. În 1979 a susținut doctoratul la Conservatorul „P. I. Ceaikovski” din Moscova. După stabilirea sa în Franța, a fondat formația „Trio Șostakovici” cu care a realizat, în 1994, înregistrări la Sony Classical. Misha Katz susține cursuri de măiestrie la nivel internațional, este invitat să participe la festivaluri importante și a concertat în săli renumite din toată lumea. În 2013 a fost și cofondator al proiectului „Culture sans frontieres” patronat de UNESCO.

În total, șapte concerte vor fi organizate la Chișinău, la Tiraspol și, din acest an, la Cahul. Pe 5, 13 și 29 octombrie, la ora 19.00, concertele vor avea loc la Sala cu Orgă din Chișinău, iar pe 22 - la Palatul Republicii. Pe 9 octombrie, la ora 17.00, un concert va fi prezentat la Palatul Culturii din Cahul și pe 16 octombrie, altul – la Palatul de Cultură din Tiraspol.

Programul, deosebit în ediția din acest an, mărturisește voința organizatorilor de a sprijini lumea culturală după luni de criză sanitară. Artiști din toată Europa, muzicieni ai Orchestrei Naționale de Cameră din Chișinău, ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, precum și ai Orchestrei Simfonice din Tiraspol, vor interpreta și dirija numeroase capodopere ale muzicii clasice, printre care cele cinci concerte pentru pian și orchestră de Ludwig Van Beethoven.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
33,29
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Sat
31
Sun
31
Mon
32
Tue
33
Wed
32
Arhivă Radio Chișinău