Festivalul Internațional de Film Documentar „CRONOGRAF”
-
12 Mai 2015 17:56
Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar „CRONOGRAF” începe marți, 12 mai, la Chișinău.
Gala de deschidere se va desfășura în această seară la Centrul Cultural ”Odeon” din Capitală și va fi urmată de proiecția filmului „Space tourists”, o producție elvețiană, semnată de cunoscutul regizor și producător, Christian Frei. Cu ce surprize vine Cronograf-ul în acest an, cum au fost selectate proiecțiile și ce peliculă pretinde la marele premiu, aflați din interviul colegului nostru, Victor Pogor cu directorul artistic al OWH Studio, regizoarea Leontina Vatamanu.
Radio Chișinău: Doamnă Leontina Vatamanu, cu ce surprize vine ”CRONOGRAF”-ul din acest an?
Leontina Vatamanu: Ediția a XII a Festivalului de film documentar ”CRONOGRAF” vine cu multe noutăți și va fi un pic altfel, pentru că a devenit mai amplu, mai extins ca și durată, ca și locație. Avem locații noi. Totuși locația de bază rămâne Centrul Cultural ”Odeon”. Avem o serie de proiecții în aer liber. Pe lângă cele trei secțiuni tradiționale au mai apărut două noi, avem foarte mulți invitați, foarte mulți oaspeți. În acest an putem vorbi despre un ”CRONOGRAF” matur, de amploare. Festivalul s-a extins nu doar ca și durată, am ajuns la șapte zile de festival, e vorba și de mai multe locații – șase spații în care vom derula filme documentare pentru toate vârstele. De asemenea, partenerii mai vechi au reiterat invitațiile lor, cum ar fi Muzeul Național de Istorie. Pentru Noaptea Muzeelor am pregătit un program de filme care vor fi proiectate acolo.
Există un proiect care se cheamă „Filmul ca motor al transformărilor sociale”, organizat de Institutul Polonezculture.pl. Acest proiect vine cu un program interesant de filme care vor fi proiectate atât la Tipografia 5, cât și la Odeon. Să nu uităm și de ”CRONOGRAF” care înseamnă cinci secțiuni în concurs cu 49 de documentare din toată lumea. Avem și o Secțiune dedicată tinerilor – „Un like pentru documentar”. Anul trecut a fost o proiecție specială, iar anul acesta noi am transformat-o într-o secțiune pentru că este interesantă și necesară, mai ales tinerilor de astăzi. În Chișinău, dar și în toată republica tinerii au rara ocazie să meargă la cinematograf. Îi invităm pe toți și am ales un program special de documentare scurte cu o tematică care le-ar fi interesantă. Sunt filme despre ei, așa că invităm tinerii din toate liceele. Până și juriul acestei secțiuni va fi format din cinci liceeni care vor judeca aceste filme. In plus, liceenii din sală vor vota pentru filmul preferat și-i vor acorda premiul Simpatia Publicului. Va veni și un autor din această secțiune care le va împărtăși momente din munca sa.
Mai avem un ziar al Festivalului care se numește ”Cronică de CRONOGRAF”, unde veți putea găsi informație despre festival, invitați, despre filme, veți putea citi cronici de film, pentru că vrem să încurajăm în Republica Moldova și critica de film. Prin urmare ”CRONOGRAF”-ul este un eveniment complex, în mod special pentru publicul nostru, pe care îl invităm să se folosească de această ocazie.
R.C. : Cine a selectat filmele și câte ați avut de privit, credem că au fost destul de multe?
L.V. : A fost un juriu de preselecție, care timp de două luni a vizionat filmele înaintate spre participarea la festival. În acest an au fost peste 300 de documentare la toate secțiunile. A durat un pic ca să le vizionăm, să le selectăm, să le împărțim pe categorii. A fost o muncă și un efort enorm. Aș vrea să mulțumesc celor care au făcut parte din juriul de preselecție pentru că au făcut-o necondiționat și au dovedit o mare pasiune pentru film.
R.C. : După ce criterii au fost selectate filmele? Au fost producții care v-au atras atenția mai mult și le recomandați și spectatorilor să le privească?
L.V. : În primul rând am ales filme de calitate. În al doilea, am încercat să acoperim un diapazon mai mare de gen. Veți găsi aici și filme documentare experimentale, și documentar de investigație, documentar portret. Am făcut acest lucru pentru ca publicul tânăr să învețe câte ceva despre acest gen de film și să descopere noi formule de documentar. Încercăm să încurajăm cineaștii noștri să facă film documentar, de aceea ”CRONOGRAF” înseamnă și o școală de film. Nu aș putea să recomand ceva în mod special pentru că nu aș fi corectă. Aș vrea să veniți la toate filmele, să le vedeți pe toate, pentru că e o doză consistentă de hrană spirituală și de lecții de viață, nu doar de film.
R.C. : Un festival de așa factură și anvergură are nevoie și de o organizare pe măsură, dar și de finanțare. Cât au durat pregătirile și de unde ați luat bani?
L.V. : Aș vrea mai întâi să vorbesc despre efortul echipei ”CRONOGRAF” care este o echipă mică, dar puternică. Vreau să le mulțumesc colegilor mei care au muncit intens în ultimele săptămâni, au sacrificat și week-end-urile, au stat până târziu ca acest eveniment să fie posibil. Mă bucur că sunt oameni și potențial în Republica Moldova ca să facă lucruri frumoasă, și o fac cu mare entuziasm. Atunci când am pornit în această aventură, ediția a 12-a a ”CRONOGRAF”-ului, aveam doar niște promisiuni și niște parteneri mai vechi care ne susțin de ani buni. Am reușit pe parcurs să adunăm mai mulți susținători. Vrem să mulțumim în special Agenției Elvețiene pentru dezvoltare și cooperare pentru faptul că ne-a sprijinit enorm și, probabil, datorită căreia a fost posibil un festival cu multe noutăți și multe evenimente satelit.
R.C. : Cine va forma juriul care va selecta filmele câștigătoare în acest an?
L.V. : Este vorba despre Alex Shiriaieff din Suedia, care vine să ne prezinte o platformă de co-producție de film de la Marea Baltică până la Marea Neagră, Aurelian Nica, care este producător HBO Romania și are la activ mai multe documentare premiate, inclusiv cu premiile GOPO. Un alt membru al juriului este Christoph Brunner, un tânăr regizor și editor din Austria, care vine cu un nou proiect de film în Republica Moldova. Pot vorbi și despre faimosul regizor elvețian Christian Frei, nominalizat în câteva rânduri la ”Oscar” la categoria film documentar pentru producțiile sale. Președintele juriului din acest an este cineastul și fotograful Nicolae Pojoga. Suntem onorați să avem așa oameni în juriu, aici la Chișinău care să ne vorbească despre film și să le aleagă pe cele mai bune dintre cele mai bune.
R.C. : Ce așteptări aveți de la ediția din acest an a ”CRONOGRAF”?
L.V. : Ca și organizatori ai acestui festival ne-am dori să vină cât mai mult public. Public frumos, public interesat, public iubitor de film, care să se bucure de această ocazie de a vedea filme de calitate, filme recente, care circulă pe la alte festivaluri internaționale. Aș vrea să subliniez că sunt filme pe care le puteți vedea doar la ”CRONOGRAF”. Filmul documentar, prin complexitatea lui are un mare impact asupra spectatorului, de aceea credem că prin acest festival producem și o mică schimbare de mentalitate și de gust.
R.C. : Vă mulțumim pentru interviu și vă urăm succes.
L.V. : Vă mulțumesc și eu. Cu plăcere.
În acest an, vor fi proiectate 49 de filme din 20 de țări printre care Brazilia, Israel, Cuba, Spania, Germania, Federația Rusă. Festivalul de film documentar ”CRONOGRAF” este unicul festival internațional de acest gen din Republica Moldova. El este organizat anual la Chișinău, începând cu 2001.