Festivalul Filmului European revine în Republica Moldova. Evenimentul este organizat de ICR Mihai Eminescu la Chișinău

  • 03 Iunie 11:30
Festivalul Filmului European revine în Republica Moldova. Evenimentul este organizat de ICR Mihai Eminescu la Chișinău

Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român revine la Chișinău în pragul alegerilor europarlamentare, ca semn de recunoaștere a unei noi etape parcursului european al Republicii Moldova, după istorica decizie din 2023 de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Gala de deschidere va fi joi, 6 iunie, la ora 19:00, la cinema Odeon, în prezența Președintelui Institutului Cultural Român – dl. Liviu Jicman și a ambasadorului onorific al aceste ediții, realizatorul clipului de prezentare al acestei ediții – regizorul Mihai Sofronea. Festivalul va continua până sâmbătă seară, 8 iunie, inclusiv, cu alte șase lungmetraje, filme de ficțiune și documentare - proiecții cu intrare liberă.

La seara de gală va fi proiectat filmul Cornul de secară / The Rye Horn / O Corno – r: Jaione Camborda / 2023, 105’, producție Spania, Belgia și Portugalia, premiat în 2023 cu titlul Golden Shell pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián.

„Am așteptat cu nerăbdare să revenim la Chișinău, de unde Festivalul nostru a lipsit 5 ani. Pentru ediția din 2024, am plasat, pe lista temelor abordate cu prioritate de Festival, subiectul viitoarei aderări a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cu care împărtășește valori comune și, în curând, și un destin comun. Este felul nostru de a sublinia modalitatea în care „cultura unește”, iar acesta este un obiectiv pe care îl voi urmări permanent în calitate de președinte EUNIC – global (rețeaua globală a institutelor și centrelor culturale din Europa) în mandatul pe care îl voi prelua începând de luna aceasta. De altfel, ne aflăm într-un an important, în care s-au intersectat mai multe repere istorice și culturale pe care le marcăm cu filmele din selecție, pentru că, iată, în România s-a scurs deja o generație de la schimbările istorice din 1989. La 35 de ani, amintirile tind să devină istorie, iar unul dintre rolurile esențiale ale filmului este acela de a păstra memoria, de a urmări, prin obiectivul camerei, puterea transformativă a evenimentelor care marchează crucial vremurile. Le suntem datori celor ce vin după noi să păstrăm această istorie, nu doar în arhive și manuale, ci și în discursul cultural.” a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

Edițiile din România ale FFE au avut loc la București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Union și Cinemateca Eforie), între 10 – 15 mai, Botoșani (Cinema Unirea), în perioada 10-12 mai, Târgu Mureș (Muzeul Județean Mureș – Secția de Istorie (Cetate), Sala Multimedia), între 16-18 mai, Chitila (Parcul Valea Mangului), între 17-19 mai, Curtea de Argeș (La Conac), între 18-19 mai, Sibiu (Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia și Forumul Democrat al Germanilor - Sala Oglinzilor), în intervalul 17-19 mai, și la Brașov (Centrul Cultural Reduta), între 24-26 mai.

O tradiție foarte îndrăgită de spectatorii fideli ai Festivalului, inițiată în 2007, inspirată de succesul de la Cannes din anul anterior al lui Cristi Puiu cu „Moartea domnului Lăzărescu”, este aceea de a invita un regizor român să devină ambasador al Festivalului. Astfel, în fiecare an, un nou regizor este provocat să propună publicului o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei acesteia. Regizorul-ambasador are oportunitatea de a realiza spotul de promovare al FFE, pe o idee proprie, având mână liberă în ceea ce privește conceptul, scenariul, distribuția, producția și regia, făcând din acest scurtmetraj dedicat expresia viziunii sale cu privire la capacitatea filmului european de a atinge sufletul spectatorului european.

Anul acesta, ambasadorul FFE este regizorul Mihai Sofronea, al cărui cel mai recent film, Căutătorul de vânt, a fost premiat în 2022 cu Premiul Fipresci la Festivalul de film de la Sofia.

Spot-ul ediției din 2024 este o pastilă antiamnezie. Să nu uităm unde eram acum 35 de ani, după Revoluție. Datorită nouă, tuturor, s-au schimbat enorm de multe lucruri în România. Ni se pare că nu, dar realitatea este alta, a declarat Mihai Sofronea, regizorul spotului ediției 28.FFE.

Spotul acestei ediții a FFE și alte detalii despre filme - pot fi găsite aici: www.ffe.ro.

Programul complet al proiecțiilor de la Chișinău:

Cinema Odeon

JOI 6 iunie – Gala de deschidere

19:00 Cornul de secară / The Rye Horn / O Corno – r: Jaione Camborda / Spania, Belgia, Portugalia / 2023, 105’

VINERI 7 iunie

15:00 Orbul care n-a vrut să vadă Titanic / The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic / Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia – r: Teemu Nikki / Finlanda / 2021, 82’

17:00 Pe Adamant / On the Adamant / Sur l’Adamant – r: Nicolas Philibert / Franța, Japonia / 2023, 109' (doc.)

19:00 Când va fi în sfârșit din nou așa cum nu a fost niciodată / When Will It Be Again Like It Never Was Before / Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war – r: Sonja Heiss / Germania / 2023, 116’

SÂMBĂTĂ 8 iunie

15:00 În cancelarie / The Teachers' Lounge / Das Lehrerzimmer – r: Ilker Çatak / Germania / 2023 / 89'

17:00 Clasa muncitoare ajunge în iad / Working class goes to hell / Radnička klasa ide u pakao – r: Mladen Đorđević / Serbia, Grecia, Bulgaria, Muntenegro, Croația, România / 2023, 127’

20:00 Alive in Mo… – r: Grigore Bechet / Republica Moldova / 2024 / 100'

În eventualitatea în care vor interveni modificări în program, acestea vor fi anunțate pe:

www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău