Festivalul de poezie ”Grigore Vieru” continuă la Chișinău

  • 19 Mai 2016 19:06
Festivalul de poezie ”Grigore Vieru” continuă la Chișinău

Festivalul de poezie ”Grigore Vieru” care a început acum două zile la Iași, continuă astăzi la Chișinău.

Început acum două zile la Iași, Festivalul de poezie ”Grigore Vieru” continuă joi, 19 mai, la Chișinău la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publica „Ștefan cel Mare și Sfânt”. În această dimineață aici au avut loc un recital de poezie și depuneri de flori la care au participat scriitori din mai multe țări, elevi de la liceele din Chișinău, alături de familia regretatului poet.

„Poezia mea preferată și poezia care m-a marcat cel mai mult din creația lui Grigore Vieru este ”Legământ”, dedicată lui Mihai Eminescu:
Știu: cândva, la miez de noapte,
Ori la răsărit de Soare,
Stinge-mi-s-or ochii mie
Tot deasupra cărții Sale”, a mărturisit Ana Amanoliu.

Ana Amanoliu este elevă la liceul ”Gheorghe Asachi” din Chișinău și ne-a mărturisit că mesajul din poezia lui Grigore Vieru este unul actual și pentru tinerele generații.

Un omagiu lui Grigore Vieru, dar și poeziei în general, i-au adus și poeți cu renume din România, Republica Moldova, precum și din Spania. Justo Jorge Padrón, candidat la premiul Nobel pentru literatură.

„Cred că un poet prin opera sa trebuie să transmită un mesaj. Cred că poezia este o stare de iluminare de care beneficiază atât sufletul, cât și mintea omului, dar și starea generală omului. În aceste momente, avem nevoie de forte multă poezie”, a constatat Justo Jorge Padrón.

„Dacă știți un vers de Grigore Vieru, Grigore Vieru este în voi și vă numiți Grigore Vieru. El a vorbit cu cuvintele noastre și astăzi am ajuns să vorbim noi cu cuvintele lui”, a mărturisit laureatul marelui premiu al acestei ediții a festivalului de poezie ”Grigore Vieru, poetul din România, Ioan Mureșan.

Pentru prezența la festival a unor nume sonore a poeziei românești și universale, le-a mulțumit fiul poetului, Călin Vieru.

„Când vin aici, pe Aleea Clasicilor, încep să mă simt bine, vibrez la o anumită energie care mă duce spre o stare de beatitudine”, a mărturisit Călin Vieru.

Festivalul ”Grigore Vieru” este primul și cel mai longeviv festival organizat pe ambele maluri ale Prutului, a remarcat poetul ieșean Daniel Corbu, inițiatorul festivalului.

„Este un festival efervescent și sperăm să-l putem continua. Un pod cultural – așa cum și lui Grigore Vieru îi plăcea să facă”, a precizat Daniel Corbu.

Mâine festivalul va continua la Biblioteca Universității de Stat din Moldova cu un colocviu literar-artistic „Grigore Vieru – permanență spirituală”, iar la Complexul monumental „Scriitorii Unirii” din Trușeni, va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii”.

La Iași, în cadrul festivalului, au avut loc mai multe simpozioane și spectacole de muzică și poezie.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău