Festivalul de la Cannes | 16 actrițe de culoare au protestat cu pumnul în aer la intrarea în sala de cinema

  • 17 Mai 2018 12:24
Festivalul de la Cannes | 16 actrițe de culoare au protestat cu pumnul în aer la intrarea în sala de cinema

După ce 82 de femei au protestat sâmbătă la Cannes, cerând „egalitate salarială” între bărbați și femei, miercuri 16 actrițe franceze de culoare și mulatre au făcut același lucru pentru a denunța subreprezentarea persoanelor de culoare în cea de-a șaptea artă în Franța, notează AFP, citată de news.ro.

Conduse de actrița Aïssa Maïga, autoarea unei cărți colective „Noire n'est pas mon métier” (Negresă nu este meseria mea), actrițele franceze au fost primite pe scările de la Palatul festivalurilor de cântăreața burundeză Khadja Nin, membră a juriului celei de-a 71-a ediții.

Pentru fotografi, cele 16 femei, printre care Eye Haidara, Sonia Rolland sau Firmine Richard, au ridicat pumnul înainte de a intra în sală pentru proiecția filmului „Burning” al coreeanului Lee Chang-dong.

Actrițele au purtat pentru această acțiune simbolică haine create de casa Balmain, al cărei director artistic, Olivier Rousteing, este el însuși mulatru și atașat de problema diversității în modă. 

„Din nefericire pentru mine, nu mi-a fost prea ușor să recunosc (în carte) comentariile dezagreabile, ignoranța și discriminarea pe care ele au trebuit să o înfrunte de-a lungul carierei lor”, a mărturisit creatorul într-un comunicat. 

În această lucrare, prezentată înainte de Festival, cele 16 actrițe acuză, citând, clișee și glume îndoielnice, rasiste uneori, auzite la locul de muncă. 

„Din fericire aveți trăsături fine”„prea neagră pentru (a juca) o mulatr㔄nu destul de africană pentru o africană”, astfel de comentarii au fost auzite de exemplu de Nadège Beausson-Diagne (care a jucat în „Bienvenue chez les Ch'tis”, „Brillantissime”).

Această mobilizare nu ar fi avut loc fără îndoială dacă nu ar fi existat fenomenul #MeToo și libertatea de exprimare a femeilor după scandalul Harvey Weinstein, producătorul hollywoodian acuzat de hărțuire sexuală și viol de aproape o sută de actrițe, vedete și debutante. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău