Festivalul de la Cannes | 16 actrițe de culoare au protestat cu pumnul în aer la intrarea în sala de cinema

  • 17 Mai 12:24
Festivalul de la Cannes | 16 actrițe de culoare au protestat cu pumnul în aer la intrarea în sala de cinema

După ce 82 de femei au protestat sâmbătă la Cannes, cerând „egalitate salarială” între bărbaţi şi femei, miercuri 16 actriţe franceze de culoare şi mulatre au făcut acelaşi lucru pentru a denunţa subreprezentarea persoanelor de culoare în cea de-a şaptea artă în Franţa, notează AFP, citată de news.ro.

Conduse de actriţa Aïssa Maïga, autoarea unei cărţi colective „Noire n'est pas mon métier” (Negresă nu este meseria mea), actriţele franceze au fost primite pe scările de la Palatul festivalurilor de cântăreaţa burundeză Khadja Nin, membră a juriului celei de-a 71-a ediţii.

Pentru fotografi, cele 16 femei, printre care Eye Haidara, Sonia Rolland sau Firmine Richard, au ridicat pumnul înainte de a intra în sală pentru proiecţia filmului „Burning” al coreeanului Lee Chang-dong.

Actriţele au purtat pentru această acţiune simbolică haine create de casa Balmain, al cărei director artistic, Olivier Rousteing, este el însuşi mulatru şi ataşat de problema diversităţii în modă. 

„Din nefericire pentru mine, nu mi-a fost prea uşor să recunosc (în carte) comentariile dezagreabile, ignoranţa şi discriminarea pe care ele au trebuit să o înfrunte de-a lungul carierei lor”, a mărturisit creatorul într-un comunicat. 

În această lucrare, prezentată înainte de Festival, cele 16 actriţe acuză, citând, clişee şi glume îndoielnice, rasiste uneori, auzite la locul de muncă. 

„Din fericire aveţi trăsături fine”„prea neagră pentru (a juca) o mulatr㔄nu destul de africană pentru o africană”, astfel de comentarii au fost auzite de exemplu de Nadège Beausson-Diagne (care a jucat în „Bienvenue chez les Ch'tis”, „Brillantissime”).

Această mobilizare nu ar fi avut loc fără îndoială dacă nu ar fi existat fenomenul #MeToo şi libertatea de exprimare a femeilor după scandalul Harvey Weinstein, producătorul hollywoodian acuzat de hărţuire sexuală şi viol de aproape o sută de actriţe, vedete şi debutante. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
-5,35 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:79 %
Vint:1,98 m/s
Lun
0 °C
Mar
-0 °C
Mie
-3 °C
Joi
-0 °C
Vin
-4 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3137 -0.0000
USD 17.0729 -0.0000
RON 4.1402 -0.0000
UAH 0.6145 -0.0000
RUB 0.2568 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău