Festivalul de film polonez CinePOLSKA vine la Chișinău cu șase proiecții de filme noi

  • 06 Noiembrie 2018 15:43
Festivalul de film polonez CinePOLSKA vine la Chișinău cu șase proiecții de filme noi

Festivalul de film polonez CinePOLSKA vine la Chișinău cu șase proiecții de filme noi, apreciate la importante festivaluri din lume. Publicul cineast din țară le va putea viziona în perioada 8-13 noiembrie, la cinematograful Odeon din Chișinău, transmite IPN.

CinePOLSKA începe joi, 8 noiembrie, cu filmul „Războiul rece” de Paweł Pawlikowski, premiat în acest an la Cannes pentru cea mai bună regie, dar și candidat polonez pentru premiile Oscar. Regizorul prezintă o poveste de dragoste imposibilă dintre doi oameni care nu pot fi împreună și care nu pot trăi unul fără celălalt. Acțiunea se desfășoară pe fundalul așa-numitului Război Rece din Polonia, Germania, Iugoslavia și Franța.

Festivalul continuă, a doua zi, cu proiecția de comedie „Atac de panică” a regizorului polonez Paweł Maślona, în care, datorită unor evenimente neobișnuite, viața de zi cu zi se transformă într-o mare nebunie. Soarta câtorva eroi aparent fără nicio legătură între ei se intersectează în film, viața lor schimbându-se ireversibil.

Sâmbătă, va rula filmul bazat pe fapte reale „Cel mai rapid, cel mai puternic”, regizat de Łukasz Palkowski. Eroul său este Jerzy Górski, un fost consumator de droguri care, în ciuda unor mari greutăți în viață, a devenit în 1990 dublu campion mondial Ironman, un concurs de triatlon.

Duminică, va fi prezentat filmul „O noapte liniștită”. Regizorul debutant Piotr Domalewski spune povestea unui tânăr emigrant polonez care vine în satul natal în ajunul Crăciunului. După această vizită viața întregii sale familii se va schimba complet.

Luni, spectatorii vor putea vedea producția americană „Grădina speranței”, realizată de regizoarea de origine neozeelandeză, Niki Caro. Filmul vorbește despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński, directorul Grădinii Zoologice din Varșovia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În vila lor, aflată pe terenul grădinii zoologice, aceștia au salvat peste 300 de evrei.

Festivalul CinePOLSKA se încheie marți cu proiecția filmului „Păsările cântă în Kigali” în regia Joannei Kos-Krauze și Krzysztof Krauze. Filmul este descris drept unul minimalist emoționant. Actrițele din rolurile principale, poloneza Jowita Budnik și rwandeza Eliane Umuhire au fost recunoscute drept cele mai bune actrițe la festivalul Karlovy Vary din Cehia.

Proiecțiile de filme încep la ora 19.00, în fiecare zi. Peliculele vor fi subtitrate în limba română. Intrare este liberă. Organizatorul festivalului este Institutul Polonez din București, în colaborare cu Ambasada Poloniei la Chișinău, Studioul Moldova Film și Centrul Cultural Odeon.

Sursa: IPN

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău