Festivalul de Film de la Veneția | Optsprezece filme, un laureat

  • 12 Septembrie 2020 15:08
Festivalul de Film de la Veneția | Optsprezece filme, un laureat

Juriul Festivalului de Film de la Veneția, prezidat de Cate Blanchett, va decerna sâmbătă prestigiosul premiu Leul de Aur, cu perspectiva de a asista, posibil, la încoronarea unei regizoare, pentru prima dată în ultimii zece ani, relatează agenția AFP.

Filmul premiat, dintre cele optsprezece aflate în competiția oficială pentru Leul de Aur, va urma thrillerului psihologic ''Joker'' regizat de Todd Phillips, laureat anul trecut.

Un an mai târziu, multe s-au schimbat pe Lido în contextul crizei sanitare, însă festivalul a fost menținut, acesta fiind primul rendez-vous cinematografic important la nivel mondial după luni de izolare.

Competiția s-a desfășurat în condiții de supraveghere atentă, cu măști obligatorii, controale ale temperaturii și respectarea distanței. Potrivit organizatorilor, nu a fost depistat niciun focar de contaminare, iar sărbătoarea a putut continua până în ultima zi. Un semn de speranță pentru industria cinematografică îngenuncheată de criza sanitară, pentru profesioniști, dar și pentru cinefili, saturați de filme vizionate în streaming în timpul izolării.

Sâmbătă seara, juriul competiției oficiale, prezidat de Cate Blanchett, căreia i se alătură, printre alții, actrița franceză Ludivine Sagnier și actorul american Matt Dillon, va decerna premiile.

 


Foto: (c) ETTORE FERRARI / EPA


Selecția din acest an a fost, la rândul ei, neobișnuită, fiind privată din cauza coronavirusului de marile producții americane prezente în mod obișnuită la evenimentul de la Veneția, considerat un prim pas pe drumul spre Oscar.

Ca urmare, au fost proiectate filme de o calitate deosebit de neuniformă, iar recenziile internaționale sunt împărțite, potrivit unui recensământ întocmit de jurnalul de specialitate Ciak.

Se detașează în special noul lungmetraj al lui Michel Franco, "Nuevo Orden", o dramă ultraviolentă lipsită de orice speranță în care regizorul mexican își imaginează țara plonjând într-o dictatură totalitară.

În cadrul unei selecții marcate de prezența mult numeroasă în comparație cu anii precedenți a regizoarelor, opt în total, o producție romantică istorică, ''The World to Come'', de Mona Fastvold, a fost de asemenea apreciată. Actrița britanică Vanessa Kirby, una dintre vedetele seriei ''The Crown'', interpretează o femeie din America rurală a secolului al XIX-lea, care trebuie să încerce să scape de vigilența alimentată de gelozie a soțului său pentru a-și trăi pasiunea pentru vecina ei (Katherine Waterston).

Într-un gen complet diferit, documentarul ''Notturno'', de Gianfranco Rosi, un plonjon estetic și plin de viață într-o zonă de război, între Siria, Irak, Kurdistan și Liban, ar putea reprezenta o șansă la Leul de Aur pentru cinematografia italiană.

Va fi de asemenea luat în calcul ultimul film prezentat, vineri, foarte așteptat, drama ''Nomadland'', regizat de americana de origine chineză Chloe Zhao, un proiect cu participarea actriței cu două Oscaruri Frances McDormand în rolul unei femei ruinate de criza financiară, care lasă totul în urmă pentru a trăi în stil nomad.

Pe lângă prestigiosul Leu de Aur, juriul competiției trebuie să acorde o serie de alte premii, printre care se numără Coppa Volpi pentru cel mai bun actor și cea mai bună actriță, sau Premiul Marcello-Mastroianni pentru cel mai bun debut actoricesc.

Cea de-a 77-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Veneția se desfășoară în perioada 2-12 septembrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău