Festivalul de film de la Berlin, ajuns la cea de-a 72-a ediție, se deschide joi cu o peliculă despre lockdown

  • 10 Februarie 2022 16:36
Festivalul de film de la Berlin, ajuns la cea de-a 72-a ediție, se deschide joi cu o peliculă despre lockdown

Cea de-a 72-a ediție a Festivalului internațional de film de la Berlin se deschide joi cu proiecția în premieră mondială a peliculei ''Peter von Kant'', semnată de regizorul francez François Ozon, a cărei acțiune este plasată în perioada de lockdown, informează DPA, potrivit Agerpres.

Berlinala, care se va desfășura până pe 20 februarie, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, alături de evenimentele similare de la Cannes și Veneția, și unul dintre puținele care și-a reluat proiecțiile în prezența spectatorilor.

Din cauza restricțiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19, proiecțiile din timpul Berlinalei vor avea loc la o capacitate de 50% a sălilor de cinema.

Petrecerile și recepțiile au fost anulate

Juriul internațional din acest an, prezidat de regizorul american M. Night Shyamalan - din care mai fac parte regizorul braziliano-algerian Karim Ainouz, producătorul franco-tunisian Said Ben Said, regizoarea germană Anne Zohra Berrached, cineasta și scriitoarea din Zimbabwe Tsitsi Dangarembga, regizorul japonez Ryusuke Hamaguchi și actrița daneză Connie Nielsen -, va fi prezentat în timpul galei de deschidere de joi seară.

Circa 800 de invitați sunt așteptați apoi să asiste la proiecția peliculei ''Peter von Kant'', o poveste despre ''dragoste și gelozie, seducție și umor'', potrivit site-ului festivalului. Din distribuția peliculei fac parte actorii Denis Ménochet, Isabelle Adjani și Hanna Schygulla.

Filmul este unul dintre cele 18 care concurează pentru Ursul de Aur, principalul trofeu acordat în cadrul festivalului. Anul acesta, în competiția festivalului au fost selectate pelicule realizate, printre alții, de cineaștii Claire Denis, Ursula Meier, Paolo Taviani, Ulrich Seidl și Hong Sangsoo.

Circa 400 de filme reprezentând toate genurile, duratele și formatele vor fi proiectate.

Anul trecut, Ursul de Aur pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", în regia lui Radu Jude, povestea unei profesoare blamată de comunitate după apariția unor înregistrări indecente pe internet.

Actrița franceză Isabelle Huppert, în vârstă de 68 de ani, va fi recompensată în cadrul Berlinalei din acest an cu un Urs de Aur onorific pentru întreaga carieră. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău