Fermierii vor avea acces la terenurile lor situate după traseul Râbnița – Tiraspol

  • 02 Februarie 2018 12:33
Fermierii vor avea acces la terenurile lor situate după traseul Râbnița – Tiraspol

Începând de vineri, 2 februarie, fermierii din Dubăsari vor avea acces la terenurile lor situate după traseul Râbnița – Tiraspol, după ce o decizie în acest sens a fost adoptată de către așa numitele autorități de la Tiraspol. Potrivit documentului, agricultorii își vor putea prelucra terenurile și vor putea importa produsele în partea dreaptă a Nistrului. Totodată aceștia vor putea obține de la așa numitele autorități separatiste certificări speciale pentru o perioadă de cel mult cinci ani. 

Potrivit deciziei, Tiraspolul urmează să monitorizeze procesul de prelucrare a terenurilor așa încât acestea ”să fie utilizate cu folos și să nu fie cultivate culturi interzise”. De asemenea, așa numitele autorități vamale transnistrene vor înregistra proprietarii de terenuri într-o bază de date așa încât aceștia vor beneficia de o procedură vamală specială și simplificată, se mai arată în document.

Începând din 2003, peste 5.500 de agricultori nu pot să-și prelucreze cele peste 6 mii de hectare situate după traseul Râbnița-Tiraspol.

Tiraspolul a semnat și protocolul privind noile măsuri de funcționare a celor opt cu predare în limba română din stânga Nistrului. Potrivit noilor prevederi, chiria pentru clădiri ar urma să fie de 1000 de lei pe lună. Anterior Chișinăul plătea câte 600 de mii de leu anual pentru chiria clădirii în care își fac studiile elevii Liceului Lucian Blaga din Tiraspol.

Potrivit unui comunicat al Biroului pentru Reintegrare, ieri la sediul Misiunii OSCE la Chișinău, în cadrul unei ședințe de lucru în formatul 5+2 au fost discutate prevederile protocoalelor semnate anul trecut la Viena de reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului ce țin de funcționarea școlilor, accesul fermierilor la terenurile agricole, reluarea interconexiunii telefonice și apostilarea diplomelor eliberate de Universitatea din Tiraspol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău