Fermierii se plâng că rămân cu subvențiile neachitate, iar alții au ajuns în prag de faliment

  • 15 Februarie 2019 16:42
Fermierii se plâng că rămân cu subvențiile neachitate, iar alții au ajuns în prag de faliment

Fermierii nu dispun de mijloace financiare pentru începerea lucrărilor agricole de primăvară. Mulți dintre ei ei au rămas cu subvențiile neachitate, iar unii au ajuns în prag de faliment. Acestea sunt părerile exprimate de câteva sute de membri ai Federației Naționale a Fermierilor din Republica Moldova, care s-au adunat astăzi la Adunarea Generală.

Deși agricultorii din Republica Moldova, în ultimul timp sunt susținuți prin intermediul mecanismelor de subvenționare și tot mai mulți tineri se înscriu în rândul Federației Naționale a Fermierilor, totuși, mulți dintre ei rămân cu subvențiile neachitate, iar unii fermieri au ajuns în prag de faliment.

Criza din domeniul financiar bancar, provocată de jaful băncilor comerciale și sărăcirea populației, a dus la micșorarea consumului pe piața internă, ceea ce se răsfrânge asupra beneficiului fermierilor, afirmă directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mârzenco.

Anul acesta, în jur de 600 de fermieri au trecut instruirea în grupele pe care le-am organizat și mulți fermieri au depus cereri și pachete de documente pentru a obține subvenții de la stat. Constatăm cu satisfacție – în Federație vin membri tineri. Am avut recolte bune. Doar că rezultatele financiare n-au fost atât de bune, fiindcă, în primul rând, a scăzut potențialul de consum al pieței interne a produselor agroalimentare”.

Fermierii consideră că agricultura poate fi un domeniu profitabil, pentru ei și pentru familia lor, asigurându-le un viitor stabil, dacă statul ar crea politici eficiente în domeniu. Spre exemplu, fermierul Efim Tomoianu este nemulțumit de faptul că circa 60 procente din roada pe care o cultivă anual se pierde pe câmp.

„Undeva 40 de procente dacă vindem, dar nu vindem nici 40%. Restul se duce înapoi, în pământ. Iaca la noi la Cantemir este o fabrică. Deunăzi mi-au arătat că de trei ani au pătlăgele marinate și nu au unde le vinde. Apoi de ce să mai creștem altele?”, a opinat fermierul.

Pe de altă parte, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului afirmă că statul se străduie să susțină micii fermieri, antrenându-i în strategiile de lungă durată, iar una din prioritățile de moment ar fi crearea unor întreprinderi pentru procesarea producției agricole și lărgirea pieței externe de desfacere.

Secretarul general de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Iurie Ușurelu, a menționat că „nu în zadar, în Strategia și în planul nostru de activitate este inclusă dezvoltarea segmentului de procesare a producției agricole. Or, anul 2018 a arătat capacitatea redusă a Republicii Moldova la compartimentul procesare. Din 38 de fabrici de conserve, cum le spunem noi, care erau notificate în 1989, avem șase, dintre care doar două sunt active”.

Potrivit membrilor Federației Fermierilor, promovarea asocierii și a formelor moderne de cooperare a grupurilor de producători, ar contribui la dezvoltarea micilor agricultori din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău