Fermierii români solicită Comisiei Europene un mecanism real de sprijin, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina

  • 17 Martie 2023 15:20
Fermierii români solicită Comisiei Europene un mecanism real de sprijin, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina

Fermierii români solicită Comisiei Europene un mecanism real de sprijin al fermierilor, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, în condițiile în care suma de 10 milioane de euro, compensație de la Comisie, nu acoperă prejudiciul cauzat, informează reprezentanții Pro Agro, transmite Agerpres.

„În urma tranzitului cerealelor din Ucraina pentru fermierii români au fost alocați doar 10 milioane de euro ca și compensații de la Comisia Europeană, sumă care nu acoperă sub nicio formă prejudiciul cauzat. Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest", susțin reprezentanții Federației Naționale Pro Agro.

Potrivit Federației, cerealele din Ucraina, neconforme standardelor UE, menite doar să tranziteze România, "au fost și valorificate pe teritoriul țării, ba mai mult au fost amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor români".

"În toată această perioadă fermierii din România au înțeles situația excepțională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abținut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni și au încercat prin negociere și mediere să găsească soluții împreună cu specialiștii din MADR. La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eșuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro și îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor", susțin reprezentanții Pro Agro.

Aceștia precizează că, în Bulgaria, ministrul Agriculturii bulgar "a semnalat din timp fiecare transport viciat descoperit". În același timp, în România, "domnul Daea susținea că marfa din Ucraina este perfect conformă".

"Domnule ministru Daea, vă rugăm să vă asumați acest eșec și să sugerați Comisiei Europene, mai ales prin prisma deschiderii noastre față de fermierii din Ucraina, să le doneze și această sumă. Amintim că în metodologia de calcul a compensațiilor pentru asigurarea rutelor de tranzit a produselor din Ucraina, România asigură cea mai mare pondere de 60%, însă din buget Polonia primește 52,4%, Bulgaria primește 29,8%, iar România doar 17,9%. În consecință, ca și demnitar al statului român, cerem domnului ministru Daea asumarea întregului eșec și repararea în întregime a acestuia", se mai precizează în document. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău