Fermierii reiau protestele: „Nu avem altă soluție”

  • 14 August 2023 09:30
Fermierii reiau protestele: „Nu avem altă soluție”

Asociația Forța Fermierilor a anunțat pentru luni, 14 august, un protest „de avertizare” în fața Guvernului, nemulțumiți de situația „dezastruoasă” în sectorul agrar, prețurile mici la recolta nouă și costurile mari de producere, transmite Radio Chișinău.

Protestul s-a desfășurat concomitent cu ședința Cabinetului de miniștri, în cadrul căreia au fost aprobate doua măsuri în susținerea fermierilor. 

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat însă că nu se știe când vor fi alocate cele 200 de milioane de lei, ajutorul aprobat de Guvern fermierilor. Agricultorii mai cer un coridor vamal special pentru exporturile agricole:     

Fermierii trebuie să fie respectați fără sfidare, fără propagandă și fără dezbinare. Noi trebuie să cerem astăzi oricum întâlnirea și să discutăm și celelalte subiecte. Cei 200 de milioane nu știu dacă o să ajute cu banca, iar banii vor fi primiți în cel mai bun caz peste o lună și motorina la fel peste o lună. Dar ce facem cu datoriile și creditorii.

Noi trebuie să vedem cum se exportă producția noastră, ea trebuie să aibă prioritate, iar domnul Bolea trebuie să înțeleagă că el este Ministrul Agriculturii a Rep. Moldova, nu a Ucrainei și că e nevoie de fluidizarea traficului. Avem nevoie de vamă specială unde să meargă producția moldovenească într-un coridor verde”, a declarat Alexandr Slusari.

Săptămâna trecută ei au cerut întrevederi cu prim-ministru Dorin Recean, aprobarea urgentă a Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei donată de România. 

La fel, agricultorii cer introducerea prin decizia CSE a unui moratoriu până la sfârșitul anului la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase. De asemenea, ei cer crearea pentru perioada de vară-toamnă a unor coridoare speciale vamale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone.

Asociația Forța Fermierilor a organizat mai multe proteste în această vară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău