Fermierii protestează din nou în Chișinău nemulțumiți că autoritățile nu au susținut suficient domeniul agricol, afectat de secetă în acest an

  • 22 Decembrie 2020 10:43
Fermierii protestează din nou în Chișinău nemulțumiți că autoritățile nu au susținut suficient domeniul agricol, afectat de secetă în acest an

Fermierii au continuat, astăzi, protestul în fața Guvernului fiind nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au identificat bani pentru a acorda subvenții în agricultură ca urmare a secetei din acest an. Deși, reprezentanții guvernării afirmă că după ce așa-numita ”lege a miliardului” a fost abrogată, banii disponibilizați vor fi alocați pentru acordarea subvențiilor, în legea bugetului de stat pentru anul viitor nu este stipulat clar acest lucru. Fermierii vor mai multă claritate și siguranță că acești bani vor fi acordați pentru susținerea sectorului agricol.

Organizatorii acțiunii au spus că fermieri din mai multe localități au fost intimidați prin diferite metode de către reprezentanții puterii să nu participe la manifestație.

Fermierii solicită în continuare subvenții la culturile din grupa a II compromise de secetă. Ei susțin că, deși, deputații din majoritatea parlamentară au declarat că banii disponibilizați după abrogarea așa-zisei legi a miliardului, vor fi alocați pentru acordarea subvențiilor, ei nu cred că acest lucru se va întâmplă. Fermierii solicită ca Guvernul să prevadă expres în legea bugetului această sumă pentru acordarea subvențiilor, menționează membrul grupului organizatoric, Ion Mămăligă.

Faptul că ei au spus că vor fi alocați acei bani pentru agricultori, aceasta este un pas, dar trebuie al doilea pas – mecanismul, deoarece în bugetul public nu este stipulat strict, clar că acești bani vor fi redistribuiți pentru revendicările agricultorilor. Și acest mecanism nu există și asta pe noi ne indignă. Deci, a fost pur și simplu o promisiune care nu are temelie și noi acum vrem să știm care este temelia, cum va fi efectuat acest lucru. Asta este situația.

Expertul economic, Viorel Gârbu, susține că abrogarea “Legii miliardului” nu este cea mai bună soluție pentru a soluționa problema agricultorilor. În opinia lui, Guvernul trebuie să vină cu soluții care să crească valoarea adăugată în agricultură. 

Moldova, în primul rând, a procedat urât prin faptul că a abrogat “Legea miliardului”. Miliardul a fost acordat la solicitarea Guvernului. Acum Guvernul s-a răzgândit și nu mai restituie acest miliard. Este lipsă de coerență și o imagine foarte proastă pe plan exterior a acestei guvernări din republica Moldova. Nu poți să soluționez problema acestor oameni prin simpla alocare a banilor, iată 700 de milioane de lei luate de la bănci. Guvernul trebuie să vină cu soluții sistemice. Nu doar să ofere bani, dar să ofere bani pentru modernizare, pentru valoare adăugată mare, pentru procesare, pentru dezvoltarea unei imagini de produse agricole sănătoase. Să vină cu abordări care să crească valoarea adăugată în agricultură și implicit veniturile persoanelor care se întrețin din sectorul agricol. În lipsa unor abordări de acest gen, banii sunt irosiți.

Sub presiunea protestelor, Guvernul a amânat cu un an majorarea cotei TVA la producția agricolă de la 8 la 12%, revendicare înaintată anterior de fermieri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
8
Fri
9
Sat
1
Sun
2
Mon
4

Curs oficial BNM 03 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0773 0.0331
USD 17.5169 0.0420
RON 4.3227 0.0056
UAH 0.6272 0.0034
RUB 0.2376 0.0019
Arhivă Radio Chișinău