Fermierii din Rep. Moldova vor avea acces la finanțări pentru construirea parcurilor fotovoltaice

  • 28 Aprilie 2022 11:20
Fermierii din Rep. Moldova vor avea acces la finanțări pentru construirea parcurilor fotovoltaice

Agricultorii din Moldova vor avea acces la subvenții pentru construirea parcurilor fotovoltaice.

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) a lansat azi un proiect cu un buget de 16 milioane de lei. Fondurile sunt oferite de USAID și Guvernul Suedia prin proiectul „Tehnologiile viitorului”, transmite Radio Chișinău. Directorul executiv al ADMA, Maxim Popov, spune că suma maximă oferită per beneficiar va fi de 2,5 milioane de lei, fonduri suficiente pentru acoperirea investițiilor pentru un parc fotovoltaic de 200 kwt. Ulterior, fermierii vor putea aplica la AIPA și subvenții de până la 50% din valoarea investiției. Parcurile fotovoltaice vor putea fi construite pe terenurile agricole.

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, spune că diversificarea surselor energetice în sectorul agrar este o prioritate și că sper ca, pe viitor, acest fond să fie majorat. Directorul Proiectului „Tehnologiile viitorului”, Doina Nistor, a afirmat că trecerea la energia verde este un prim pas pentru ca afacerile din domeniul agricol să devină mai sustenabile. „În contextul creșterii prețurilor la sursele energetice, acest program este și mai relevant pentru agricultori și procesatorii din sectorul agrar din R. Moldova”, a spus Doina Nistor.

Pe plan global, până în 2030, energia fotovoltaică va crește cu până la șase ori. Deocamdată, Moldova înscrie o absorbție mică a acestor tehnologii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău