Fermierii din R. Moldova vor primi sprijin din partea FAO pentru atenuarea efectelor negative generate de războiul din Ucraina asupra sectorului agricol
-
08 Aprilie 2022 16:04
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) va desfășura în Republica Moldova, un proiect de asistență de urgență în sprijinul fermierilor mici. Proiectul vine cu o investiție inițială de 500 de mii de dolari, iar suportul urmează să fie majorat prin colaborare cu alți donatori internaționali.
„Sectorul agricol din țară se confruntă acum cu multiple provocări generate de consecințele războiului din Ucraina, de creșterea prețurilor la energie, îngrășăminte și de condițiile meteorologice nefavorabile, peste 70% dintre micii fermieri fiind vulnerabili la aceste șocuri. Deși Guvernul a mobilizat sprijin intern și extern, nu are capacitatea de a sprijini toți fermierii în obținerea unor prețuri mai avantajoase de procurare a îngrășămintelor, semințelor și combustibilului necesar pentru campania de primăvară.” a subliniat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.
Potrivit unui comunicat al MAIA, prin suportul FAO, fermierii mici vor beneficia de semințe pentru culturi cu epoca de semănat medie și târzie de primăvară (porumb, floarea soarelui, soia), iar mini fermele familiale autorizate și gospodăriile casnice vulnerabile din zonele rurale vor primi ajutor sub formă de nutrețuri concentrate pentru hrana animalelor. De asemenea, FAO va oferi MAIA asistență la evaluarea impactului și planificarea răspunsului la criză. Intervenția urmărește un impact la nivel național.
„FAO monitorizează atent situația din țară și suntem alături de Guvernul Republicii Moldova pentru a ajuta la diminuarea dificultăților prin care trece acum populația din zonele rurale. Urmărim să creștem rezistența sectorului agroalimentar la amenințări și crize pentru a anticipa potențiale riscuri pentru securitatea alimentară la nivel național” a declarat Raimund JEHLE, Reprezentantul FAO în Moldova.
Având în vedere dependența tot mai mare a sectorului agricol de importurile de semințe, îngrășăminte și produse agrochimice, este nevoie de a susține fermierii în facilitarea accesului la input-uri și a consolida capacitățile naționale de producție internă a sugerat reprezentantul FAO.
Criza actuală ridică provocări fără precedent fermierilor moldoveni, afectând accesul la piețele vecine de comercializare a produselor, deficitul materiei prime agricole cheie și perturbarea majorității rutelor de tranzit economic.
De asemenea, șocul resimțit de fermierii moldoveni este amplificat de creșterea rapidă și volatilitatea ridicată a prețului la produselor petroliere (cu 35% din importuri provenind din Ucraina și Rusia) și majorarea practic de 3 ori a prețurilor la fertilizanți, care afectează lucrările agricole de primăvară. De aceea, scopul proiectului este sa susțină sectorul agricol cu rezultate de lungă durată și să pregătească fermierii pentru următorul sezon agricol.
În paralel, FAO desfășoară în Republica Moldova în parteneriat cu MAIA alte zece proiecte de asistență tehnică în valoare de 3,5 mil. USD pentru fortificarea unei agriculturi durabile și rezistente la provocările externe, inclusiv celor provocate de schimbările climatice.