Fermierii din Dubăsari, care dețin terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, ar putea refuza să-și prelucreze câmpurile din cauza amenințării din partea Tiraspolului privind interzicerea transportării recoltei

  • 11 Ianuarie 2022 13:21
Fermierii din Dubăsari, care dețin terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, ar putea refuza să-și prelucreze câmpurile din cauza amenințării din partea Tiraspolului privind interzicerea transportării recoltei

Peste 100 de producători agricoli din Moldova, care dețin peste 5,2 mii de hectare de pământ amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, ar putea refuza să-și prelucreze câmpurile anul acesta, din cauza amenințării privind interzicerea transportării recoltei.

Potrivit Infotag, situația a fost creată din cauza faptului că regimul de la Tirasol a decis să limiteze până la 30 iunie 2022 perioada de valabilitate a Protocolului la hotărârea privind exploatarea terenurilor, prevăzută pentru 20 de ani.

Tiraspolul și-a motivat decizia prin "sabotarea sistematică a îndeplinirii de către Moldova a obligațiilor ce-i revin în cadrul pachetului de acorduri "Berlin Plus", în special, privind încetarea dosarelor penale împotriva responsabililor și oamenilor de afaceri din Transnistria.

Pasul unilateral al Tiraspolului a fost efectuat în pofida faptului că, la sfârșitul lunii decembrie, guvernul Republicii Moldova a prelungit încă o dată cu încă șase luni introducerea celei de-a doua etape a controlului moldo-ucrainean la punctul de control Cuciurgan, precum și acordurile vizând traficul feroviar prin regiune.

Problema terenurilor aflate în litigiu a apărut încă din 1999, când regiul ilegal de la Tiraspol a început să împiedice țăranii să-și cultive câmpurile amplasate dincolo de autostrada Tiraspol-Rîbnița. Aceștia au fost nevoiți să plătească taxe și impozite pentru recoltele transportate. Ca urmare, mulți au abandonat cultivarea pământului. Este vorba de 6,5 mii hectare de teren, pentru care 5,6 mii de proprietari-săteni dețin actele necesare eliberate de autoritățile competente din Moldova.

La o întâlnire din 25 noiembrie 2017, reprezentanții pe probleme politice din Chișinău și Tiraspol au reușit să semneze o Hotărâre de protocol privind unele măsuri pentru soluționarea problemelor legate de utilizarea terenurilor agricole. În conformitate cu aceasta, din 1 august 2018, fermierilor moldoveni le-a fost restabilit accesul pe terenurile lor din raionul Dubăsari pentru următorii 20 de ani, pe baza certificatelor de proprietate asupra terenurilor deținute. Ei sunt în drept să cultive terenurile și să-și transporte recoltele fără obstacole. în raionul Dubăsari ar putea refuza să-și prelucreze câmpurile anul acesta, din cauza amenințării cu interzicerea transportării recoltei.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău