Fermierii anunță că reiau protestele de săptămâna viitoare - „Chiar dacă ne aflăm în plin sezon agricol, nu avem altă soluție”

  • 12 August 2023 11:20
Fermierii anunță că reiau protestele de săptămâna viitoare - „Chiar dacă ne aflăm în plin sezon agricol, nu avem altă soluție”

Agricultorii din Asociația Forța Fermierilor anunță că reiau acțiunile de protest chiar de la începutul săptămânii viitoare. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Asociației informează că un grup de fermieri vor ieși luni, 14 august, în fața Guvernului, în ziua în care Executivul se va întruni în ședință.

„Dat fiind faptul că pe parcursul săptămânii curente nu a fost nici o reacția la solicitarea Asociației Forța Fermierilor privind întrunirea cu domnul prim-ministru, precum și nu a fost fixat niciun progres în realizarea revendicărilor noastre, vă anunțăm despre reluarea acțiunilor de proteste. Chiar dacă ne aflăm în plin sezon agricol, nu avem altă soluție în condițiile neglijenței demonstrative a problemelor noastre din partea autorităților abilitate”, se arată în comunicatul partajat de „Forța Fermierilor”.

Astfel, agricultoriii anunță că luni, 14 august, începând cu ora 10:00, la intrare în Guvern din partea strada Pușkin, va avea loc un protest „de avertizare” în forma de pichetare.

„Dacă domnul prim-ministru nu dorește să se întâlnească cu agricultorii, atunci mai mulți fermierii vor veni la Guvern să-i întrebe pe cei care sunt salariați din impozitele noastre, de ce nu avem acest dialog și de ce guvernarea nu să ține de cuvânt și nu implementează măcar acele promisiuni, care au fost făcute public pe 27 iunie”, mai adaugă reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”.

Aceștia subliniază că protestul are caracter pur economic, motiv pentru care lansează un avertisment către toți actorii politici să nu încerce utilizarea întrunirii pentru obținerea beneficiilor personale. 

Fermierii susțin că din cauza războiului de la hotar se confruntă cu o criză fără precedent, iar dacă statul nu se va implica, unii dintre ei vor intra în faliment. În acest context, agricultorii au cinci revendicări printre care oferirea unor compensații de 3 mii de lei la hectar și crearea pentru perioada vară-toamnă a coridoarelor vamale speciale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone. 

De asemenea, agricultorii cer introducerea, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, a unui moratoriu până la 31 decembrie la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă cereale și oleaginoase atât către creditorii privați, căt și către bugetul public național. 

Menționăm că fermierii din Republica Moldova au suspendat protestele din 27 iunie, până în luna august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău