Fermierii, hotărâți să continue protestele

  • 06 Mai 2015 13:27
Fermierii, hotărâți să continue protestele

Fermierii se arată hotărâți să continue protestele și se declară nemulțumiți de răspunsul Ministerului Agriculturii la solicitările mai multor Asociații de fermieri.

Ei insistă în continuare asupra majorării fondului de subvenționare în agricultură și reducerii prețului la motorină. Fermierii au înaintat un ultimatum autorităților, iar în situația în care nu le vor fi acceptate revendicările, se arată hotărâți să aducă, pe 27 mai, tehnica grea în centrul capitalei.

Revendicările agricultorilor au rămas aceleași. Ei cer majorarea fondului de subvenționare în agricultură de la 600 de milioane până la un miliard 200 de milioane de lei, reglementarea pieței produselor petroliere și deblocarea procesului de creditare. Fermierii solicită de asemenea ca statul să le achite toate restanțele  până pe 15 mai, să le plătească subvențiile și compensațiile pentru strugurii și merele trimise la procesare, precum și pentru pierderile suportate în urma înghețurilor din luna octombrie a anului trecut. Potrivit președintelui Uniunii Producătorilor Agricoli, ”UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, promisiunile autorităților sunt insuficiente, iar negocierile au intrat în impas.

În același timp, Ministerul Agriculturii consideră că nemulțumirea fermierilor este nefondată, în condițiile în care o bună parte din solicitările lor au fost deja îndeplinite.  Potrivit ministrului, Ion Sulă, mai rămân anumite aspecte, care, în contextul economic actual, nu pot fi soluționate.

Explicațiile ministrului nu i-au convins pe agricultori. Ei spun că vor veni la Chișinău cu familiile și chiar cu angajații lor. Mai mult, ei intenționează să blocheze intrările în orașul Chișinău și să aducă tehnica grea în centrul capitalei.

Ultimul protest al agricultorilor a avut loc pe data de 15 aprilie. Atunci ei au blocat cu tractoarele mai multe trasee naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,09 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău