Fenomenul de albire a afectat 98% din Marea Barieră de Corali (studiu)

  • 06 Noiembrie 2021 15:37
Fenomenul de albire a afectat 98% din Marea Barieră de Corali (studiu)

Fenomenul de albire a afectat 98% din Marea Barieră de Corali din 1998, cruțând doar o parte infimă din cel mai mare recif de corali din lume, dezvăluie un studiu publicat joi, conform AFP.

Potrivit studiului apărut în revista Current Biology, doar 2% din acest imens ecosistem subacvatic a scăpat de acest fenomen de la primul episod major de albire din 1998, cel mai cald an din istorie. Acest record a fost de atunci doborât de mai multe ori.

Frecvența, intensitatea și magnitudinea valurilor de căldură marine care provoacă albirea coralilor sunt în creștere constantă, susține Terry Hughes, autorul principal al studiului, de la Australian Research Council (ARC) Centre of Excellence for Coral Reef Studies (Centrul ARC pentru studierea recifelor de corali).

"Cinci episoade de albire masivă din 1998 au transformat Marea Barieră de Corali într-o structură de recife cu istorii recente foarte diferite, variind de la cele 2% din recife care au scăpat complet de albire până la cele 80% care au suferit o albire semnificativă cel puțin o dată din 2016", a explicat el.

Albirea este un fenomen de degradare a coralilor care se manifestă printr-o decolorare. Fenomenul este cauzat de creșterea temperaturii apei care duce la îndepărtarea algelor simbiotice care conferă coralului culoarea și nutrienții.

Înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1981, Marea Barieră a suferit trei episoade de albire fără precedent în timpul valurilor de căldură din 2016, 2017 și 2020.

Potrivit asigurărilor date de cercetători în luna iulie, coralii au dat semne de vindecare de la ultima albire. Cu toate acesta, ei recunosc că perspectivele pe termen lung pentru ecosistemul de 2.300 kilometri lungime sunt "extrem de proaste".

Reciful este, de asemenea, amenințat de cicloane, mai frecvente odată cu schimbările climatice, cât și de acanthasterul purpuriu, o stea de mare invazivă, care devorează coralii.

Conform cercetării publicate joi, coralii deja expuși valurilor de căldură sunt mai puțin predispuși la stres termic, însă coautorul studiului, Sean Connolly, de la Smithsonian Tropical Research Institute, avertizează că o albire mai frecventă și de mai mare amploare reduce rezistența recifului de corali.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău