Femeile saudite pot, începând de marți, să călătorească în afara țării fără permisiunea unui bărbat

  • 21 August 2019 10:08
Femeile saudite pot, începând de marți, să călătorească în afara țării fără permisiunea unui bărbat

Autoritățile din Arabia Saudită au început să aplice marți reforma anunțată la începutul lui august și care le permite femeilor să obțină un pașaport de călătorie în străinătate fără permisiunea unui "gardian" de sex masculin, informează miercuri AFP, preluat de Agerpres.

Administrația saudită a început marți "să primească cereri din partea unor femei cu vârste peste 21 de ani pentru a obține sau a reînnoi un pașaport și a călători în afara țării fără permisiune" (din partea unui bărbat), a anunțat Departamentul pentru Pașapoarte pe contul său de Twitter.

Măsura, anunțată în august, a zdruncinat sistemul saudit al "gardianului masculin", sistem ce asimilează femeile cu minorii întreaga lor viață, supunându-le autorității arbitrare a soțului, tatălui sau altor rude de sex masculin.

Această reformă a intervenit în condițiile în care mai multe cazuri de evadare în străinătate a unor tinere saudite care s-au declarat victime ale violențelor din partea "gardienilor" lor au ținut prima pagină a ziarelor în ultimele luni.

Ea se înscrie în seria de măsuri de liberalizare lansate de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, cel mai puternic om al acestui regat ultraconservator. Cea mai emblematică dintre aceste măsuri a fost cea care le permite femeilor să conducă o mașină, măsură intrată în vigoare din iunie 2018.

Alte reforme care, fără a-l distruge în totalitate, slăbesc sistemul "gardianului" obligatoriu pentru femei sunt cele conform cărora sauditele pot de acum încolo să declare oficial o naștere, o căsătorie sau un divorț, sau să fie titulare ale autorității parentale asupra copiilor lor minori, prerogative care până acum erau rezervate bărbaților.

Aceste schimbări au fost salutate la scară largă în Arabia Saudită, dar și criticate ca fiind "anti-islamice" de către ultraconservatori pe rețelele sociale.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Wed
26
Thu
23
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău