Femeile din Rusia nu pot presta sute de meserii, deoarece legea nu le permite

  • 08 Martie 2018 14:22
Femeile din Rusia nu pot presta sute de meserii, deoarece legea nu le permite

Aproximativ 500 de meserii sunt interzise prin lege de a fi prestate de femeile din Rusia, iar Ministerul rus al Muncii și Protecției Sociale a anunțat, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie, că nomenclatorul acestora va fi revizuit.

Potrivit interfax.ru, Ministerul nu intenționează să lase întocmirea acestui nomenclator la latitudinea angajatorilor. 

„Nomenclatorul trebuie revizuit. Indiscutabil că din el vor fi eliminate unele meserii, întrucât condițiile de muncă s-au îmbunătățit, fapt care însă nu va însemna o creștere a atribuțiilor angajatorilor”, a declarat ministrul rus al muncii și protecției sociale, Maksim Topilin, marți, reprezentanților presei ruse. Potrivit publicației Căilor Ferate Ruse „Gudok”, conducerea acestei instituții se pronunță în favoarea modificării acestui nomenclator și a anulării interdicției de a presta meseria de mașinist de către femeile din Rusia, care este interzisă prin acest nomenclator. Acest nomenclator urmează apoi să fie aprobat de Guvernul Rusiei, ultimul document de acest gen a fost aprobat în 2000, precizează publicația. Căile Ferate Ruse au solicitat ca acest nomenclator să fie întocmit de către angajator, cu apobarea sindicatelor, și nu de către minister sau de guvern. Unul dintre argumente ar fi faptul că în momentul de față femeilor li se interzice să presteze meseria de mașinist de tren, în timp ce în domeniul aviației meseria de pilot nu este intrerzisă femeilor.

În Statele Unite, femeile pot avea orice meserie doresc, cel puțin din punct de vedere legal. În Rusia, însă, există o lista întreagă de slujbe considerate prea periculoase sau prea dificile, din punct de vedere fizic, pentru o femeie, cum ar fi cea de vatman la metrou. Muncile considerate prea grele din punct de vedere fizic sau prea periculoase sunt strict interzise femeilor din Rusia, de la coșar, pompier, fierar, la oțelar și vatman la metrou. Lista a primit, în anul 2000, semnătura președintelui rus Vladimir Putin.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău