Femeile din R. Moldova au un potențial mare pentru business care nu este valorificat, opinii

  • 04 Decembrie 2019 16:37
Femeile din R. Moldova au un potențial mare pentru business care nu este valorificat, opinii

Femeile din Republica Moldova au un potențial enorm pentru business, care nu este însă valorificat. Dacă nu ar exista discrepanțe la nivel de egalitate de gen, dacă femeile și bărbații ar beneficia de un tratament egal la angajare, economia și productivitatea companiilor ar crește. Opiniile au fost exprimate la o conferință la care au fost puse în discuție principiile de abilitare a femeilor, transmite IPN.

Adam Amberg, șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare în cadrul Ambasadei Suediei în Republica Moldova, a spus că, fără o responsabilitate socială corporativă, fără un angajament puternic al comunității de afaceri și fără un efort comun al tuturor actorilor, nu putem vorbi despre egalitate și despre rezultate în economie. „Tratarea femeilor și a bărbaților în mod egal poate îmbunătăți afacerea, respectiv profiturile companiilor. Ține nu doar de empatie, dar și de gestionarea eficientă a unei companii”, a mai spus Adam Amberg.

Lucreția Ciurea, ofițer monitorizare și evaluare UN Women, afirmă că abilitarea femeilor nu vine să aducă facilități pentru o parte sau alta a societății, ci să înlăture discrepanțele și ilegalitățile care apar între cele două categorii de angajați. Astăzi femeile, deși muncesc la fel de mult ca și bărbații, au salarii mai mici. „Discrepanțe la un moment dat afectează psihologic, lumea devine frustrată, emoționată și sunt multe alte efecte care generează probleme. Vrem o schimbare”, a spus Lucreția Ciurea.

Iulia Costin, directoarea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, a declarat că potențialul femeilor a fost demonstrat în cadrul programului „Femei în Afaceri”, lansat în 2016. Programul a arătat că femeile vor să se implice și au reușit să dezvolte afaceri.

Alexandru Trubca, expert în cadrul Business Consulting Institute, a menționat că este necesar de amendat Codul Muncii și politicile publice din domeniu pentru a susține abilitarea femeilor. Trebuie obligați angajatorii să creeze spații sigure pentru îngrijirea copilului, destinate angajaților care au la întreținere copii până la trei ani. Femeilor solitare care au în grijă copii trebuie să le fie acordate concedii anuale suplimentare.

Abilitarea femeilor constă în implementarea unor pași de către sectorul privat pentru a-și îmbunătăți scorul la capitolul egalitate. Este vorba de tratarea corectă la locul de muncă a femeilor și bărbaților, asigurarea sănătății, siguranței și bunăstării tuturor femeilor și bărbaților angajați. Totodată, a fost menționată promovarea educației, instruirii și dezvoltării profesionale, promovarea egalității de gen.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău