Femeile din Afganistan cer ca libertatea lor să nu fie sacrificată în favoarea păcii cu talibanii

  • 05 Februarie 2019 17:57
Femeile din Afganistan cer ca libertatea lor să nu fie sacrificată în favoarea păcii cu talibanii

O rețea a femeilor afgane a cerut marți, 5 februarie, înalților responsabili politici din țara lor să aibă grijă ca libertăților lor cu greu obținute să nu fie tratate cu dispreț în cursul negocierilor de pace cu talibanii, relatează AFP.

Într-un comunicat difuzat înaintea unei reuniuni de marți și miercuri la Moscova între talibani și membri ai opoziției față de președintele Ashraf Ghani, Afghan Women's Network (Rețeaua Femeilor Afgane), care numără 3.500 de persoane și 125 de organizații înscrise, a precizat că nu va accepta o pace în detrimentul libertății femeilor și a cerut delegaților să apere drepturile femeilor, care reprezintă jumătate din cele 35 de milioane de locuitori ai Afganistanului.

'În ultimii 17 ani, femeile afgane au obținut, cu greu, progrese. Nu vrem să le pierdem. Dacă ei (talibanii - n.r.) revin și impun restricții asupra (drepturilor) femeilor, nu le vom accepta', a declarat pentru AFP Mashal Roshan, o coordonatoare a Afghan Women's Network.

'Este dreptul nostru de a merge la școală și de a lucra, iar toată lumea trebuie să respecte asta', a adăugat ea.

Sub regimul talibanilor în Afganistan (1996-2001), școala era interzisă pentru fete, iar femeile nu puteau avea un loc de muncă și libertatea lor de mișcare era excesiv limitată.

Potrivit talibanilor, pe agenda reuniunii din capitala rusă se află 'sfârșitul ocupației, o pace durabilă și stabilirea unui sistem de guvernare islamică intra-afgană'.

Niciun reprezentant al guvernului afgan, pe care talibanii îl consideră o marionetă a SUA, nu a fost invitat la Moscova și nici la recentele discuții dintre americani și talibani de la sfârșitul lunii ianuarie de la Doha, spre nemulțumirea autorităților de la Kabul.

Femeile afgane, de asemenea în mare măsură excluse de la negocieri, se tem de o erodare a drepturilor lor dacă negociatorii vor încerca să încheie un armistițiu rapid cu talibanii.

'Nu este necesar să se reinterpreteze viața femeilor afgane. În virtutea interpretării lor dure a Șaria (legea islamică - n.r.), talibanii le-au ținut pe femei închise în locuințele lor și nu le-au permis să iasă decât însoțite de un bărbat și ascunse sub burka', se mai arată în comunicat.

Talibanii, prin intermediul purtătorului lor de cuvânt Zabihullah Mujahid, au dat asigurări recent pentru AFP că 'nu se vor opune' ca fetele să poată merge la școală, iar femeile să muncească.

'Vom încerca să oferim un mediu sigur pentru educația și munca femeilor (...) Tot ce este permis în Șaria va fi permis', a adăugat atunci Mujahid, subliniind totuși că amestecul între bărbați și femeie 'nu este permis de Șaria'.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău