Femeile care suferă din cauza violenței, din UTA Găgăuzia, vor putea beneficia de adăpost și asistență în cadrul unui centru

  • 15 August 2019 16:44
Femeile care suferă din cauza violenței, din UTA Găgăuzia, vor putea beneficia de adăpost și asistență în cadrul unui centru

Femeile care suferă din cauza violenței, din UTA Găgăuzia, vor putea beneficia de adăpost și asistență în cadrul unui centru care va fi deschis în regiune până la finele anului curent.

Angajații centrului le vor oferi consiliere psihologică, precum și sprijin social și juridic. Totodată, beneficiarele vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să își lanseze o afacere. Inițiativa se înscrie într-un proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu sprijinul Republicii Coreea, potrivit unui comunicat al organizației.

Viitorul centru va fi amplasat într-un edificiu cu două etaje care este în prezent renovat din temelie, lucrările demarând în luna iulie curent. Instituția va avea o suprafață de circa 500 metri pătrați și va putea găzdui concomitent până la 20 de persoane, femei și copiii. Fiecare familie va avea o cameră separată, dotată cu tot necesarul pentru perioada aflării în centru. Beneficiarele vor putea fi cazate la centru o perioadă de până la șase luni, timp în care specialiștii le vor ajuta să identifice soluții pentru problemele lor.

În cadrul unei vizite de monitorizare din 15 august la viitorul centru de asistență pentru supraviețuitoarele violenței în familie, reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD Moldova, Andrea Cuzyova, a menționat: „Intervenția noastră are ca scop sprijinirea autorităților din UTA Găgăuzia pentru a rezolva problema lipsei serviciilor specializate la care pot avea acces supraviețuitoarele violenței în bază de gen pentru a primi consiliere profesională și alte tipuri de asistență. Lipsa serviciilor de prevenire și combatere a violenței are un impact sever asupra supraviețuitoarelor și a familiilor acestora și impune, de asemenea, costuri suplimentare pentru sistemele de protecție socială, sănătate și drept”.

Pentru amenajarea centrului, autoritățile din UTAG au oferit un edificiu, care a început să fie reparat capital, după ce a fost expertizat din punct de vedere tehnic. PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, a alocat finanțare în sumă de 90.000 de dolari. Contribuția Executivului UTA Găgăuzia în acest proiect se ridică la circa 85.000 mii de dolari.

Totodată, pentru suplimentarea bugetului instituției a fost organizată o campanie de colectare de fonduri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău