Femeile care au cancer de sân pot primi medicamente gratuite în farmaciile din localitatea de domiciliu

  • 02 Ianuarie 19:41
Femeile care au cancer de sân pot primi medicamente gratuite în farmaciile din localitatea de domiciliu

Femeile diagnosticate cu cancer mamar beneficiază, în premieră, de medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie. Începând cu 1 ianuarie 2024, acestea pot ridica două preparate oncologice compensate la cea mai apropiată farmacie, precizează un comunicat al CNAM.

Lista medicamentelor compensate a fost completată cu preparatele anastrozolum și tamoxifenum, care sunt indicate pentru tratamentul neoplasmului mamar în stadiu avansat și, respectiv, ca adjuvant în cancerul de sân precoce.

Preparatele sunt prescrise de medicul oncolog sau de medicul de familie, în baza indicației specialistului în oncologie.

Pacientele care au nevoie de aceste medicamente nu vor mai trebui să se deplaseze la Institutul Oncologic pentru a le obține. Preparatele pot fi ridicate gratuit din orice farmacie contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Conform datelor Institutului Oncologic, de aceste preparate urmează să beneficieze circa 2.500 de persoane.

Medicamentele oncologice vor fi disponibile gratuit atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate.

La fel, din 1 ianuarie, lista medicamentelor compensate a fost extinsă cu un alt preparat - ticagrelorum, indicat în asociere cu acidul acetilsalicilic pentru pacienții cu sindrom coronarian acut sau infarct miocardic acut, după implantarea protezei endovasculare. Medicamentul este parțial compensat.

Pentru compensarea celor trei medicamente sus-menționate, în anul 2024, în fondurile de asigurare medicală obligatorie au fost planificate peste cinci milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău