Femeile, victime ale violenței domestice

  • 29 Noiembrie 2012 14:34
Femeile, victime ale violenței domestice

Violența în familie este considerată în continuare o problemă privată a fiecărui cuplu, iar autoritățile ezită să se implice pentru a apăra victimele și pentru a-i pedepsi pe agresori, susțin reprezentanți ai societății civile.

Problema a fost discutată în cadrul unei mese rotunde, cu participarea câtorva femei - victime ale violenței domestice, care au acceptat să povestească despre umlința prin care au trecut. 

În cazul acestei femei, soțul agresor a fost pedepsit, fiind condamnat la 3 ani de închisoare, după ce a încălcat de câteva ori ordonanțele de protecție emise de autorități.

O altă victimă povestește că după ani de bătăi și umilințe la care la a fost supusă din partea soțului a reșit spă divorțeze. Fostul soș a bătut-o și după divorț, când a încercat să își ia câteva lucruri din casa lor comună. În consecință, agresorul  s-a ales cu o amendă de 500 de lei, iar femeia bătută – cu dosar penal, pentru că l-a mușcat pe fostul soț de mână, în încercare de a se apăra de pumnii acestuia.

Potrivit juristului de la Asociația Promo-Lex, Lilia Potâng,  care le oferă asistență juridică celor două femei, în cazul agresiunilor este foarte important ca victimele să se adreseze la timp medicilor pentru expertiza medico-legală.

Pentru contracarea acestui fenomen, este nevoie de o implicare mai mare a autorităților, dar și a victimelor, susține directorul Ceantrului Internațional ”La Strada”, Daniela Misail Nichitin.

Centrul La Strada gestionează și o linie fierbinte, la care au apelat aproape 1500 de femei în 2011, raportând cazuri de violență, în familie, cu 17 la sută mai multe, decât în 2010. Potrivit datelor statistice, în 90 la sută din cazurile de violență domestică, înregistrate în Republica Moldova, victime sunt femeile și copiii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău