Femei în consiliile de administrație: Parlamentul European a aprobat norme pentru stimularea egalității de gen în consiliile de administrație ale întreprinderilor

  • 22 Noiembrie 2022 15:43
Femei în consiliile de administrație: Parlamentul European a aprobat norme pentru stimularea egalității de gen în consiliile de administrație ale întreprinderilor

Parlamentul European a adoptat direcția ”Femei în consiliile de administrație”, la zece ani de la prima propunere, care stipulează că, până în iulie 2026, toate marile companii din UE cotate la bursă vor trebui să ia măsuri pentru a spori prezența femeilor în conducerea lor, transmite caleaeuropeana.ro.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, legislația vizează introducerea unor proceduri transparente de recrutare în cadrul companiilor, astfel încât cel puțin 40% din posturile de director non-executiv sau 33% din toate posturile de director să fie ocupate de membri ai sexului sub-reprezentat până la sfârșitul lunii iunie 2026.

”Acesta este un moment mult așteptat, un moment care trebuie sărbătorit ca un progres în ceea ce privește egalitatea de gen. După zece ani de la propunerea sa de către Comisia Europeană, vom avea acum o lege a UE pentru a sparge plafonul din consiliile de administrație ale societăților cotate la bursă. Există o mulțime de femei calificate pentru posturi de conducere și, cu noua noastră lege europeană, ne vom asigura că acestea au o șansă reală de a le obține”, au transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarii Vera Jourova și Helena Dalli.

Conform noilor norme, meritocrația trebuie să rămână criteriul principal în procedurile de selecție, care trebuie să fie transparente. Societățile cotate la bursă vor trebui să furnizeze autorităților competente, o dată pe an, informații cu privire la reprezentarea de gen în consiliile de administrație și, în cazul în care obiectivele nu au fost atinse, să prezinte modul în care intenționează să le atingă. Aceste informații vor fi publicate pe site-ul web al societății, într-o manieră ușor accesibilă.

Întreprinderile mici și mijlocii cu mai puțin de 250 de angajați sunt excluse de la aplicarea directivei.

Sancțiuni

Statele membre trebuie să instituie norme privind sancțiuni eficiente, descurajatoare și proporționale, cum ar fi amenzile, pentru întreprinderile care nu respectă procedurile de numire deschise și transparente. De asemenea, un organism judiciar ar putea anula consiliul de administrație selectat de societate în cazul în care acesta încalcă principiile directivei.

 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău