Federica Mogherini | Planurile de consolidare a Apărării UE nu au rolul de a genera concurență cu NATO

  • 21 Noiembrie 2018 13:47
Federica Mogherini |  Planurile de consolidare a Apărării UE nu au rolul de a genera concurență cu NATO

UE nu se va transforma într-o alianță militară, afirmă Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Federica Mogherini, subliniind că planurile de consolidare a Apărării nu au rolul de a genera concurență cu Alianța Nord-Atlantică, relatează Anadolu, citat de Mediafax.

"Suntem o uniune politică. Nu există competiție, nu există menționarea unei schimbări. Nu consturim o armată europeană, nimeni nu vorbește aici despre o armată europeană", a declarat Mogherini.

Oficialul UE a declarat că Blocul comunitar investește pentru a se asigura că statele membre "au capabilitățile de a își consolida propriul sistem de Apărare și abia apoi vor fi mai credibile, mai active în funcția de furnizatori de securitate în regiune și în întreaga lume".

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat săptămâna trecută că Uniunea Europeană trebuie să înființeze propria armată, pentru a reduce dependența de Washington în materie de apărare, denunțând apariția unor "puteri autoritariste" și evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China și chiar Statele Unite. "Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În fața Rusiei, care este la frontierele noastre și care arată că poate fi amenințătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, și care să fie mai suverană", a declarat Emmanuel Macron. Președintele Franței a avertizat, fără a oferi detalii, că există "puteri autoritariste ce reapar și se reînarmează la frontierele Europei". "Trebuie să ne apărăm de China, de Rusia și chiar de Statele Unite ale Americii", a adăugat Emmanuel Macron.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău