Federația Națională a Fermierilor cere reformarea Laboratorului central fitosanitar

  • 04 August 2020 16:54
Federația Națională a Fermierilor cere reformarea Laboratorului central fitosanitar

Diana Crudu, reprezentantă a Federației Naționale a Fermierilor, a solicitat public, în numele Federației, crearea unei comisii parlamentare care să monitorizeze acțiunile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, a solicitat asumarea publică a unui termen cât mai restrâns ca producătorii să aibă acces la un laborator fitosanitar acreditat, astfel ca să poată accesa piețele externe. Solicitările au fost formulate în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea, transmite IPN.

Diana Crudu afirmă că donatorii străini au echipat din contul lor un laborator a căror certificate sunt recunoscute de UE. ,,Prostul management al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară, lipsa interesului, comoditatea și neprofesionalismul lor, lipsa demersurilor către instituțiile din UE abilitate cu acreditarea acestui laborator, veșnica scuză că ,,nu ne acreditează, pentru că nu le place de noi’’, în loc să pună mâna să îndeplinească toate cerințele impuse de UE în materie de trasabilitate, inofensivitatea produselor din carne, a adus producătorii de carne în Republica Moldova în pragul disperării”, a menționat reprezentanta Federației Naționale a Fermierilor.


Deputatul PAS Vladimir Bolea a propus instituirea, sub egida Guvernului sau a Ministerului Economiei, a unui grup de lucru cu participarea reprezentanților donatorilor, care să ofere suport în elaborarea și promovarea proiectelor de acte normative conexe activităților instituțiilor fondate de ANSA, în special în ceea ce privește simplificarea procesului de omologare și înregistrare a produselor de uz fitosanitar, dar și a metodologiei și nomenclaturii serviciilor prestate de respectivele entități.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău