Federația Națională a Fermierilor cere declararea situației de forță majoră în agricultură

  • 29 Iulie 2020 14:13
Federația Națională a Fermierilor cere declararea situației de forță majoră în agricultură

Federația Națională a Fermierilor din Republica Moldova solicită Guvernului și Parlamentului să declare situație de forță majoră în agricultură pentru producătorii agricoli care au fost afectați de secetă. De asemenea, solicită ca producătorii agricoli afectați de secetă să fie scutiți de plata unor taxe, iar procurarea semințelor și îngrășămintelor necesare să le fie subvenționată. Într-o declarație, Federația menționează că dacă nu vor fi luate măsuri eficiente pentru depășirea situației de criză din agricultură, va chema organizațiile profesionale din domeniu la organizarea unor acțiuni ample de protest, transmite IPN.

Consiliul Administrativ al Federației Naționale a Fermierilor își exprimă repetat îngrijorarea față de situația creată în sectorul agricol ca urmare a calamităților naturale, în special a secetei. Îngrijorarea se referă și la „lipsa de măsuri operative și eficiente din partea statului pentru a atenua consecințele ei”. În declarația Federației se spune că agricultorii care au fost grav afectați de secetă pur și simplu nu mai pot să-și permit să producă cheltuieli pentru a continua procesul de producție. Ei nu au mijloace financiare pentru a plăti salarii angajaților, să înceapă pregătirea terenurilor agricole de un nou ciclu agricol, să procure semințe pentru însămânțările de toamnă, combustibil, îngrășăminte, piese de schimb, etc.

Federația Națională a Fermierilor menționează că, ani în șir, a propus autorităților să adopte Legea cu privire la compensarea pierderilor suportate de către agricultori în urma calamităților naturale, însă lipsa de responsabilitate pentru asigurarea securității alimentare a statului, față de problemele cu care se confruntă agricultorii, a făcut ca această legea să nu existe nici până acum.

FNFM solicită Guvernului și Parlamentului să scutească producătorii agricoli, afectați de secetă, de plata impozitelor, taxelor și plăților în Fondul Social pentru perioada 1 aprilie 2020 - 1 septembrie 2021. Solicită subvenții la procurarea semințelor și îngrășămintelor necesare pentru semănatul de toamnă, în proporție de 75%, acordate agricultorilor afectați de secetă. O altă solicitare este adoptarea Legii cu privire la compensarea pagubelor suportate de către agricultori în urma calamităților naturale. De asemenea, Federația cere constituirea unei comisii speciale pentru situații excepționale în agricultură.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău