Federația Europeană a Jurnaliștilor afirmă că 19 jurnaliști au fost arestați în timpul alegerilor din Belarus

  • 10 August 19:40
Federația Europeană a Jurnaliștilor afirmă că 19 jurnaliști au fost arestați în timpul alegerilor din Belarus

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) a denunțat luni arestarea ''a cel puțin 19 jurnaliști, pe unii cu violență'', în timpul acoperirii informative a alegerilor prezidențiale din Belarus și a protestelor desfășurate duminică în această țară, transmite agenția EFE, preluat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat cu cifre concrete emis de Asociația Belarusă a Jurnaliștilor, la sfârșitul săptămânii trecute activitatea ziariștilor în Belarus a fost marcată de ''brutalitate și restricții''.

În plus față de arestări, EFJ afirmă că domiciliile mai multor jurnaliști au fost percheziționate de poliție, conexiunea la internet a fost oprită pentru a zădărnici comunicațiile și mai mulți ziariști au fost ''expulzați'' ilegal din colegiile electorale.

Această organizație mai menționează ''arestarea brutală'' a trei ziariști ai postului rus Dozhd, ''lovituri violente'' aplicate fotografului agenției Associated Press Mstislav Cernov și violența fizică asupra corespondentului portalului Meduza Maksim Solopov, ''care la ora unu dimineața a încetat să mai răspundă la telefon''.

După închiderea urnelor și publicarea sondajelor care au indicat o victorie confortabilă a președintelui Alexandr Lukașenko, opoziția, care consideră că alegerile au fost fraudate, a protestat în stradă și s-a recurs la violență împotriva protestatarilor opoziției și ziariștilor care acopereau evenimentele, mai notează EFJ.

''Ziariștii independenți belaruși trăiesc de ani o presiune constantă, arestări și hărțuiri. Solicităm liderilor europeni să condamne energic aceste încălcări ale libertății de informare'', afirmă într-un comunicat secretarul general al EFJ, Ricardo Gutierrez.

De la începutul acestui an Asociația Belarusă a Jurnaliștilor a contabilizat 130 de încălcări ale drepturilor ziariștilor în această țară.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,5 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
22
Sun
19
Mon
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău