Coronavirus: Primul vaccin spaniol anti-COVID a fost autorizat pentru testare internațională

  • 28 Octombrie 2020 17:19
Coronavirus: Primul vaccin spaniol anti-COVID a fost autorizat pentru testare internațională

Vaccinul RUTI împotriva COVID-19, dezvoltat de un cercetător la Spitalul Germans Trias i Pujol din Catalonia (Spania) și fabricat de compania farmaceutică Archivel Farma, este primul de origine spaniolă care primește autorizația pentru a realiza teste clinice internaționale care vor fi efectuate în Argentina, relatează miercuri EFE, preluat de AGERPRES.

Așa cum a informat compania, vaccinul, realizat inițial împotriva tuberculozei, se preconizează a fi eficace și împotriva altor infecții virale precum noul coronavirus, astfel încât a primit aprobarea Administrației Naționale a Medicamentelor, Alimentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMAT) din Argentina pentru desfășurarea de teste clinice.

Este vorba despre un studiu ''dublu-orb'' (double-blind) cu placebo, pe o durată de 9 luni, pentru a evalua eficacitatea vaccinului RUTI în prevenirea infectării și diminuării ratei de mortalitate provocată de virusul SARS-CoV-2 în rândul personalului sanitar.

Vaccinul a fost dezvoltat de dr. Pere-Joan Cardona, de la Serviciul de Microbiologie din Can Ruti, și se bazează pe așa numita "imunitate înnăscută antrenată", altfel spus pe stimularea cu ajutorul vaccinului a imunității corpului și "dotarea sa cu memorie", pentru a genera un răspuns mai bun și mai rapid la expunerea la virus.

Dacă se va dovedi eficient, RUTI ar putea sta la baza unor vaccinuri antivirale cu spectru larg, grație mecanismului său alternativ la generarea de anticorpii pe care îi produce vaccinarea clasică. Această nouă opțiune terapeutică ar putea fi folosită și ca primă soluție în epidemiile provocate de noi virusuri sau în cazul mutațiilor suferite de un virus pandemic în urma cărora vaccinurile existente își pierd eficiența inițială.

Ar putea fi de asemenea folosit pentru întărirea imunității la categoriile de populație care nu răspund la vaccinurile specifice sau complementar la vaccinurile care generează anticorpi, de exemplu cele dezvoltate împotriva COVID-19.

După ce a primit avizul autorităților argentiniene, compania RUTI Immune, creată de Archivel Farma pentru a produce vaccinul, a demarat deja procedurile pentru ca dozele să poată ajunge în țara sud-americană unde vor fi administrate unui număr de 369 de angajați din diferite centre sanitare.

În Spania, potrivit companiei, vaccinul va putea fi testat curând în cadrul unui test clinic, similar celui din Argentina, prin intermediul Institutului Germans Trias i Pujol (IGTP).

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău