FDA a aprobat cel mai eficient test de până acum pentru depistarea COVID-19 și a anticorpilor

  • 27 Noiembrie 2020 08:59
FDA a aprobat cel mai eficient test de până acum pentru depistarea COVID-19 și a anticorpilor

Un nou test de depistare a maladiei COVID-19 și a anticorpilor, care măsoară nu doar prezența anticorpilor produși de organismul uman după expunerea la noul coronavirus, ci și nivelul de protecție asigurat de aceștia, a fost aprobat în Statele Unite, informează DPA, potrivit Agerpres.

Testul, care a primit miercuri autorizația de utilizare în regim de urgență din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, măsoară numărul anticorpilor neutralizanți pe care sistemul imunitar îi produce după expunerea la SARS-CoV-2, relatează CNBC.

În timp ce alte teste precedente măsoară doar nivelurile de anticorpi, noul test cuantifică acei anticorpi care atacă două secvențe specifice din structura genetică a noului coronavirus.

Acest test de nouă generație, denumit Covid-SeroKlir, a fost dezvoltat de Kantaro Biosciences LLC, un joint-venture între Mount Sinai Health System și un start-up specializat în diagnosticare, RenalytixAI. Kitul de testare este fabricat în parteneriat cu Bio-Techne Corporation.

Primele teste din acest domeniu furnizau doar răspunsuri de tip "da" și "nu" - pozitiv sau negativ. Alte teste mai recente, aprobate de FDA în vara anului 2020, evidențiază anumite concentrații de anticorpi, precizează CNBC. Noul test măsoară nivelul de anticorpi care neutralizează SARS-CoV-2, virusul care declanșează maladia COVID-19.

Testul aprobat miercuri de FDA prezintă o sensibilitate de 98,8% și o specificitate de 99,6% în detectarea anticorpilor COVID-19 ce atacă două secvențe-cheie din structura noului coronavirus. "Acest lucru înseamnă că 98,8% dintre toate diagnosticele pozitive sunt exacte și că 99,6% dintre toate diagnosticele negative sunt corecte", au explicat jurnaliștii de la CNBC.

Deși acesta nu este primul test care măsoară nivelurile de anticorpi, el este cel mai exact de până acum.

Testul oferă medicilor mai multe informații despre noul patogen care a infectat peste 60 de milioane de persoane în lume și a ucis peste 1,4 milioane de oameni la nivel mondial - din care 261.223 de victime au fost raportate doar în Statele Unite.

Noul test ar putea fi util și în procesul de dezvoltare a vaccinurilor, a declarat medicul Amesh Adalja de la Centrul Universitar Johns Hopkins pentru Siguranță Medicală, care nu a participat însă la acest proiect, întrucât depistarea concentrației de anticorpi care sunt în continuare prezenți în organism după o anumită perioadă de timp îi va ajuta pe medici să stabilească momentul în care o persoană are nevoie să primească doza de rapel.

Oricât de promițător ar fi, noul test nu oferă însă un răspuns definitiv la întrebările despre imunitate, au avertizat mai mulți experți din domeniul sănătății, în special la cele legate de imunitatea față de noul coronavirus, un patogen care nu și-a dezvăluit deocamdată cele mai ascunse dintre secretele sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
9
Ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Tue
2
Wed
0
Thu
-0
Fri
-4
Sat
1

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2242 -0.0705
USD 17.4569 -0.0280
RON 4.3540 -0.0147
UAH 0.6202 -0.0005
RUB 0.2319 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău