FBI: Hackerii ruși „scanează” sistemul energetic al SUA. „Amenințarea dinspre Rusia este reală și prezentă”

  • 30 Martie 2022 08:42
FBI: Hackerii ruși „scanează” sistemul energetic al SUA. „Amenințarea dinspre Rusia este reală și prezentă”

Hackerii ruși „scanează” sistemele companiilor energetice și ale altor entități din infrastructura critică a Statelor Unite, a decarat marți un înalt oficial FBI în Congresul american, potrivit Reuters. El a precizat că atacurile informatice sponsorizate de Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Americii.

„Amenințarea dinspre Rusia ca stat, în sens penal, este foarte-foarte reală și prezentă”, a declarat Bryan Vorndran, director adjunct al diviziei de securitate cibernetică a FBI, în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților, scrie digi24.ro.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Casa Albă și Departamentul american al Justiției au avertizat companiile americane că informațiile sugerează că Rusia a făcut pași care ar putea conduce spre lansarea unor atacuri cibernetice.

Vorndran le-a spus congresmenilor că în ultima vreme s-au înmulțit „indiciile de scanare de către Rusia” a rețelelor americane din domeniul energetic și că această activitate reprezintă „faza de recunoaștere”, în care Rusia încearcă să înțeleagă sistemul de apărare a unei companii și dacă are vulnerabilități care pot fi exploatate.

„Este o etapă foarte importantă a atacurilor”, a spus oficialul, adăugând că Rusia reprezintă „unul dintre cei doi cei mai capabili adversari cibernetici cu care ne confruntăm la nivel global” și că este „un adversar formidabil”.

Anul trecut, cu mult înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei, președintele american Joe Biden l-a avertizat în mod deschis pe președintele rus Vladimir Putin că anumite zone din infrastructura critică ar trebui să fie ferite de orice fel de atac cibernetic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău