FBI | Hackeri ruși au compromis sute de mii de routere din locuințe și birouri

  • 26 Mai 2018 19:12
FBI | Hackeri ruși au compromis sute de mii de routere din locuințe și birouri

FBI a avertizat vineri că hackeri din Rusia au compromis sute de mii de routere din locuințe și birouri și că ar putea colecta informații ale utilizatorilor sau ar putea bloca traficul de internet prin rețele, transmite Reuters, citat de News.ro

Agenția americană a cerut proprietarilor mai multor branduri de routere să le închidă și să le deschidă din nou și să descarce actualizări software ale producătorilor, pentru a se proteja.

Avertismentul a fost făcut în urma unui ordin judecătoresc de miercuri, care a permis FBI să confiște un site pe care hackerii intenționau să îl folosească pentru a da instrucțiuni routerelor infectate. Chiar dacă măsura a întrerupt  comunicarea malițioasă cu dispozitivele respective, acestea au rămas totuși infectate, iar avertismentul de vineri a avut rolul de a curăța routerele de virus.

Infectarea a fost detectată în peste 50 de țări, dar ținta principală a fost probabil Ucraina, care este de mult timp ținta atacurilor cibernetice.

Pentru obținerea ordinului judecătoresc, Departamentul de Justiție a afirmat că hackerii implicați sunt un grup numit Sofacy, subordonat guvernului rus.

Sofacy, care mai este cunoscut ca APT28 sau Facy Bear, a fost învinuit de multe dintre cele mai importate atacuri cibernetice provenite din Rusia, inclusiv cel efectuat împotriva Comitetului Democrat Național, în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

Cisco Systems a anunțat anterior că atacurile de hacking au avut ca ținte dispozitive fabricate de Linksys, MikroTik, Netgear, TP-Link și QNAP.

Un oficial al FBI a declarat că dispozitele afectate de atacul cibernetic au fost cumpărate de utilizatori din magazine sau online, dar nu a exclus să fi fost afectate și routere oferite clienților de companiile care oferă servicii de internet.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău